Законът "Магнитски" действа като домино - засяга и банките, които държат пари на Божков и Пеевски

1
Парите ще бъдат върнати на хората, с тях ще се раздвижи икономиката, коментира Симеон Гаспаров
Парите ще бъдат върнати на хората, с тях ще се раздвижи икономиката, коментира Симеон Гаспаров Видео: БНТ

Парите ще бъдат върнати на хората, с тях ще се раздвижи икономиката, коментира Симеон Гаспаров

САЩ наложиха санкции срещу Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, както и на всички свързани с тях фирми и организации. Това беше обявено снощи от Министерството на финансите на САЩ. Санкциите са въз основа на закона "Магнитски".

В "Денят започва" по БНТ журналистът от Чикаго Симеон Гаспаров коментира, че този закон е много тежък, той действа като закона на доминото. Обхваща не само хората около кръга Пеевски, Божков, Желязков, а обхваща техните близки, техни бизнес партньори, но много тежко ще засегне и банките, които държат техните пари.

"Защото ако някоя от тези банки си позволи да им даде тези пари, тази банка ще бъде санкционирана от финансовото министерство на САЩ три пъти повече от парите, които те са вложили в тяхната банка. Например, ако аз съм вложил 1 милион долара, банката ще трябва да плати 3 милиона, а също така ще ѝ бъде забранено да извършва каквито и да е банкови операции", обясни журналистът.

Той припомни, че законът "Магнитски" е подписан от Барак Обама, но този, който го е направил глобален, е Доналд Тръмп.

"Законът засяга не само страни от обкръжението на Путин, но вече има и китайски бизнесмени, сред засегнатите са и лидерът на Венецуела Николас Мадуро, както и хора от Саудитска Арабия заради убийството на журналиста Джамал Кашоги", допълни Гаспаров.

По думите на журналиста не само в САЩ, навсякъде по света нито една банкова институция вече няма да посмее да прехвърли или да придвижи каквато и да е парична сума, защото тя моментално попада в черния списък.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари