Запорираха 100 000 лева на Петьо Еврото

0
Запорът е бил допуснат и на първа инстанция през май от Софийския градски съд
Запорът е бил допуснат и на първа инстанция през май от Софийския градски съд

Софийският апелативен съд (САС) е запорирал вземания до 100 000 лева на бившия шеф на столичната следствена служба Петьо Петров, известен с прякора Петьо Еврото. Запорът е за обезпечение на иск за неимуществени вреди за същата сума от непозволено увреждане, който съденият и оправдан за подкуп съдия Петър Сантиров е завел срещу Петров в Софийския градски съд (СГС), научи ПИК. Определението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.  

Запорът е бил допуснат и на първа инстанция през май от Софийския градски съд. Петров е обжалвал това определение пред апелативния съд, като според него липсват данни дали съдът е извършил проверка на допустимостта на иска и на редовността на исковата молба. В жалбата се посочва, че не са посочени правните основания, въз основа на които е приета вероятната основателност на иска и защо обезпечението е допуснато без гаранция. САС е отхвърлил почти всички доводи на Петров.

Висшият съдебен съвет "спаси" следователя през април, когато той пожела да напусне съдебната система. Впоследствие правосъдният министър Христо Иванов обжалва решението пред Върховния административен съд, за да може да бъде потърсена дисциплинарна отговорност на Петров.

Повод за такава даде именно окончателната оправдателна присъда на Върховния касационен съд (ВКС) по делото срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдия Петър Сантиров и Тенчо Попов по обвинение в подкуп. В решението си върховните съдии казаха, че поведението на основния свидетел - Петьо Петров, е емблематичен пример за провокация към подкуп.

Наскоро Върховният административен съд (ВАС) окончателно отказа да спре изпълнението на решението на ВСС за освобождаване на Петров. При напускане на системата следователят трябва да получи и обезщетение от 18 заплати за прослужени години, както и да му се изплати неползваният отпуск. Отскоро той се записа в Адвокатската колегия във Видин.

Източник: Агенция ПИК
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари