Започват Мръсните дни

0
Според традиционните народни представи през Мръсните дни се явяват различните свръхестествени демонични същества
Според традиционните народни представи през Мръсните дни се явяват различните свръхестествени демонични същества

Мръсни дни, Мръсници, Поганни дни се нарича няколкодневен (най-често дванайсетдневен) период в българския народен календар, възприеман като зло, „опасно време“, в което злите духове действат с повишена активност на земята.

Този период обикновено е ситуиран в дните от Коледа до Йордановден (някъде от Игнажден до Йордановден).

Според традиционните народни представи през Мръсните дни се явяват различните свръхестествени демонични същества  караконджули, вампири, таласъми, върколаци и т. н., които бродят по земята от залез слънце до пропяването на първи петли; на някои места се вярва, че през Мръсните дни на земята идват и душите на мъртвите.

Схващането, че тези същества са особено опасни за човека, предопределя изпълняването на многобройни забрани и действия с предпазен характер, строго спазвани през целия период. Повсеместно се спазват забраните за излизане навън след залез слънце, миенето и прането, понеже водата още е „некръстена“; не се правят помени, сватби и годежи; спазва се сексуално въздържание, защото се вярва, че заченатото в тези дни дете ще бъде недъгаво или ще се превъплъти в зъл дух след смъртта си. За предпазване от демоничните сили, хората носят в дрехите си чесън и др.

Периодът на Мръсните дни се смята за особено подходящ за извършването на магически действия и предсказания (подобно на нощите срещу Гергьовден и Еньовден) – тогава магьосниците и бродниците правят магии за обиране на чуждото плодородие, тогава се извършват различни гадания – предбрачни, за времето през настъпващата година, за здравето и др.

През Мръсните дни се изпълняват и новогодишните обичаи на момците – коледуване, сурвакане, русалии, риначи, а в Югоизточна България – обичаят Наместник (Стопанова гозба).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари