Започва проверка на язовирите в Русенско

1
За целта ще бъде сформирана междуведомствена комисия
За целта ще бъде сформирана междуведомствена комисия

За целта ще бъде сформирана междуведомствена комисия

През октомври ще се извършат вторите за годината проверки на хидротехническите съоръжения в Русенско.

Това реши областният управител Анатоли Станев. За целта ще бъде сформирана междуведомствена комисия, в която ще участват представители на всички институции, имащи отношение по темата, съобщават от Областната администрация в Русе.

Припомняме, че според последната извършена проверка, чийто резултати бяха оповестени в края на месец май 2022-а, всички язовири на територията на област Русе са в добро експлоатационно състояние и до момента не е констатирано изграждането на незаконни строежи и съоръжения, които да затрудняват нормалното им функциониране.

Два от общо четиринайсетте обекта са напълно източени и не работят. Става дума за язовирите „Образцов чифлик“ и намиращият се в Каран Върбовка. И при двата коритата са обрасли с растителност, като при първият преливникът е компрометиран и не изпълнява предназначението си.

Колкото до язовира в Каран Върбовка, той е в изправно състояние, но на този етап не се използва и не се предвижда в следващите години възобновяване на експлоатацията му.

В ход са ремонтни дейности единствено на язовир „Борово“, при който основният изпускател е неработещ. Взети са мерки за отвеждане на водата извън чашата на язовира. Преливникът е продълбочен с цел да бъде смъкнато нивото на водата до т.нар. мъртъв обем.

Що се касае до речните корита, то на някои места дигите са обрасли с дървесна и храстовидна растителност. Обсъждат се дейности за възстановяване и обезпечаване проводимостта на реките, което ще ограничи и минимизира негативното въздействие на водите.

Същевременно поради навлизането в есенния период и опасността от по-сериозни интензивни валежи, такива каквито имаше в Русенско в началото на месеца в порядъка на около 100 л/кв. м. областният управител разпореди на дежурните към Областния съвет по сигурност и управление при кризи да му предоставят информация в максимално кратки срокове при евентуално покачване нивото на водоемите и реките в региона. Към момента Станев получава такава информация ежедневно. Мярката е изцяло превантивна.

Въведен е и постоянен режим на следене на метеорологичната прогноза и комуникация с Националния институт по метеорология и хидрология и с Метеорологичния център на Военновъздушните сили на Република България.

Целта е на база предоставените данни и изготвените прогнози да се предприемат максимално адекватни и навременни мерки при евентуално повишаване риска от преливане на някои от водоемите или реките в Русенско. За сега такъв няма.

Количеството вода в язовирите варира между 22 и 75% от максималния им обем. При трите най-големи язовира – „Баниска“, „Бойка“ и „Николово“ нивото на водата е съответно 47%, 27% и 51%.

Областният управител Анатоли Станев апелира и към всички отговорни институции за предприемане на необходимите мерки за почистване на дъждоприемните шахти и оттоци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари