Започва почистване на дерето на река Русенски Лом

1
Вземат мерки да спре наводняването на Басарбово
Вземат мерки да спре наводняването на Басарбово Видео: Русе Медиа

Комисия, назначена със специална заповед на кмета Пламен Стоилов, извърши оглед на състоянието на дерета и канали, които отвеждат водата към река Русенски Лом.

Причината е последното наводнение в село Басарбово, при което под вода се оказаха градини и дворове на хора, които са в непосредствена близост до реката, информира Русе Медиа.

Институциите са се самосезирали след репортажи на медията и комисията с представители на „Паркстрой“ огледаха растителността, преливника и шлюза, който води към реката. След извършения обход е взето решението следващия вторник да започне косенето и премахването на храсти и растителност по протежението на дерето, което стана причина да потънат в кал и тиня редица оранжерии в близост до дигата.

Според местните хора една от основните причини за наводненията е шлюзовото съоръжение, което е като фуния с малка пропускливост и не може да поеме и отведе големия дебит на водата. В резултат шлюзът се превръща в своеобразен бент и водата прелива към имотите и къщите на хората. Комисия е огледала капацитета и възможностите на въпросното съоръжение, като е обсъдено изграждането на втори шлюз на същото място, който да поеме допълнителното водно количество и да се реши проблемът на хората.

Повече подробности по темата можете да видите в интервюто с кмета на село Басарбово Николай Колев.

Източник: Русе Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари