Започва кандидатстването за подпомагане на млади земеделски стопани в Русенско

0
Териториалният офис в Русе на Националната служба за съвети в земеделието ще подпомага фермерите безвъзмездно при изготвянето на проектите
Териториалният офис в Русе на Националната служба за съвети в земеделието ще подпомага фермерите безвъзмездно при изготвянето на проектите

Териториалният офис в Русе на Националната служба за съвети в земеделието ще подпомага фермерите безвъзмездно при изготвянето на проектите 

Още през следващата седмица се очаква да започне кандидатстването по процедурата за подбор на проектни предложения по подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“. Това стана ясно от провелото се днес заседание на Съвместната българо-румънска земеделска работна група в гюргевската община Узуну, в която участваха представители на Областна администрация – Русе, както и изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева.

Според областния управител Анатоли Станев реализирането на подобни проекти ще мотивира повече млади хора да се насочат към този сектор.

Предвиденият бюджет по програмата е 12,1 млн. евро, а финансовата помощ за един кандидат е не повече от левовата равностойност на 25 000 евро. Финансирането е безвъзмездно. Според изискванията средствата се изплащат на две равни вноски. Първият транш е от 12 500 евро в срок до два месеца след сключване на административния договор, а останалите пари ще бъдат дадени на стопаните след проверка от Държавен фонд „Земеделие“, която да установи точното изпълнение на бизнес плана. Подпомагането се предоставя за максимум 5 години само при представен бизнес план.

Изпълнението му трябва да започне най-късно девет месеца след датата на сключване на административния договор. Той задължително включва поне една инвестиция в дълготрайни материални и/или нематериални активи с единична цена не по-малка от 700 лв.

Приоритет ще се дава на кандидати с образование в областта на селското стопанство. Повече точки ще получават и проекти, които осигуряват устойчиво развитие на земеделското стопанство; изпълняват се в чувствителни сектори; залагат на биологично производство; използват цифрови технологии; създават работни места. Допустими кандидати са физически лица, еднолични търговци и еднолични дружества с ограничена отговорност, регистрирани по Търговския закон.

Те трябва да отговарят и на още три изисквания. Стопаните да са на възраст от 18 навършени до 40 навършени години (включително) към датата на подаване на проектното предложение, както и икономическият размер на стопанството, измерен в стандартен производствен обем да е в границите между левовата равностойност на 8000 евро и 16 000 евро. Също така те трябва да бъдат регистрирани за първи път като земеделски стопани по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани не по-късно от 24 месеца към датата на подаване на проектното предложение. Земеделските стопани могат да се занимават както с обработване на земя, така и с отглеждане на животни.

Друга подробност е, че Националната служба за съвети в земеделието, в т.ч. и териториалният офис в Русе ще подпомагат фермерите напълно безплатно при изготвянето на проектите им.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    1
    Гост
    Кой е истински земеделец ще си проличи тогава и само тогава, когато отпаднат субсидиите за земеделци.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какви са сезоните в България?
- Агне, таратор, риба, прасе.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари