Започна Парадът на лалетата в Балчик

5

Над 60 000 лалета изпълват Ботаническата градина край морето

Парадът на лалетата започна в Ботаническата градина край Балчик. В цветната феерия участват 87 сорта лалета, като новите през тази година са над 50. Красивата гледка ще радва посетителите на градината месец и половина, предаде БНТ.

Над 60 000 лалета изпълват Ботаническата градина в Балчик. Луковиците са специално селектирани от Нидерландия.

"Разкошни лалета сме подбрали да експонираме тази година в градината. От различни класове са, от божуровидни, ресничести, дарвинови хибриди и много други, които се надяваме да зарадват посетителите", казва Мария Димитрова, ландшафтен архитект.

Лалета във всички възможни цветове, форми и размери. Оказва се, че и при тези пролетни цветя има мода.

"Напоследък хората решават да кръстят лале на фирмата си, на страната си, или да изберат лалето като символ на тяхната компания", обясни Димитрова.

Те са едни от най-обичаните цветя у нас. Затова цъфтежът им, наречен Парад на лалетата, привлича сериозен интерес в Ботаническата градина в Балчик.

"Лалето символизира пролет най-вече, защото му се радваме в пролетното време. В исторически план е било символ на богатството. Тогава една луковица се е равнявала на огромно богатство, много злато, нещо което е било много скъпо. Притежателите на една или две луковици са били много богати хора. След това е пренесено в Нидерландия и оттам е започнал бумът на лалетата", каза Мария Димитрова.

Днес по света са известни над 12 000 сорта лалета, които носят красота и положителни емоции.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    ...
    А, луковиците, холандски ли са ? За един приятел питам.
  • 5
    1
    raa
    И още ли е това безумие с двете каси на входа към лалетата
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари