Започна най-мащабното третиране против комари у нас

1
От Видин до Силистра по земя и въздух
От Видин до Силистра по земя и въздух Снимка: bTV

От Видин до Силистра по земя и въздух

От събота започна третирането срещу комари по земя и въздух по поречието на река Дунав, предава bTV. От летище Иново край Видин започна въздушното третиране със самолети срещу насекомите. Във всички населени места е тежко положението.

Обичайно обработките срещу комари и други вектори на заболявания започват през пролетта, на етап ларви, но през тази година периодът е пропуснат. Другият фактор, който утежни ситуацията, беше наводняването на обширни площи и придошлите реки по време на поройните дъждове през юни. Затова Министерският съвет предостави допълнителни средства, така че обработката да се извърши по най-ефикасния начин - паралелно по земя и въздух.

Акцията започва наземно, след залез слънце, от общините Видин, Брегово, Ново село и Димово в област Видин и ще продължи с обработка със самолетен способ след изгрев слънце на следващия ден. Въздушното пръскане ще се извършва над водоеми, заблатени площи и извън урбанизираните територии, и в трудно достъпни местности.

Последователно по график и по същия модел ще се извършат обработките в областите Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе и Силистра. За всички предстоящи мероприятия и за графика за извършването им се информират съответните общини, Областните дирекции по безопасност на храните и пчеларските организации, с цел опазване на пчелните семейства.

Ще се използват одобрени биоцидни препарати, който не носят здравен риск за хората и гръбначните животни.

„Тази година е благоприятна за комарите“, каза Даниел Денев от БАБХ. По думите му дъждовете попречили на пръскането. Той посочи, че дори са се появили тигрови комари, които не били характерни са нашата територия.

Снощи стартирахме в област Видин. Препаратите, които използваме са разрешени от МЗ и при правилна употреба вършат работа и са безопасни. Над урбанизирани територии самолетите няма да преминат“, каза Симеон Петров, представител на фирмата изпълнител. По думите целта е да се прекъсне жизнения цикъл на вредителите.

Жители на Видин се оплакаха, че колкото и да се пръскат срещу комари препаратите не действали.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    - Моля Ви,моля....!
    Не стреляйте по комарите със картечници и не ги замярайте със касетъчни бомби преди да подадете сигнал Долу хора пълзим.След войната с комарите следва Пл.Стоилов и Пл.Нунев да ни вредят за някоя програма по линия на ЕС за преброяване на останалите живи,градски и диви комари.Зайците в Русе ги знаем ама комари,кърлежи е под въпрос!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари