Започна литературен фестивал в Русе

1

Десетки деца от България и Румъния в следващите три дни ще могат да участват в разнообразни занимания, посветени на вълшебството на писането и четенето

Те ще имат възможност да се включат в три творчески работилници, а именно за изработване на екслибрис, комикс и дори родословно дърво.

Всичко това се случва благодарение на провеждащия се в Регионалната библиотека в Русе литературен фестивал, част от международен проект, посветен на писмените съкровища по поречието на Долен Дунав. 

Според д-р Караколева библиотеката е своеобразен център на културата и образованието и през последните години се е превърнала в място, където младите хора намират поле за изява.

„Сигурна съм, че с присъщите за Вас професионализъм и отговорност ще продължите да съграждате нашето утре, в което водещо място е отредено на знаещите и можещите, на способните да поемат отговорност и желаещите да бъдат промяната!“, каза още тя в обръщението си към домакините. Заместник областният управител д-р Караколева заяви още, че за да може човек да се радва на живота, той трябва да знае много.

От своя страна пък кметът Милков сподели, че най-верният приятел на човека е книгата, както и че се надява гостите на крайдунавския град да останат с отлични впечатления от посещението си тук.

Дошлите на фестивала ще могат да се запознаят и с наскоро създаден електронен литературен портал, в който място намират над 400 000 дигитални изображения на литературни образци и материали, свързани с историята, културна и религиозното развитие на областите по долното течение на река Дунав. Те са предимно на български и румънски език и са от фондовете на библиотеките в Русе и Крайова. Всъщност партньор в начинанието е и Крайовската библиотека, чийто заместник-директор също присъства на събитието. 

Литературният фестивал се провежда при спазването на всички въведени противоепидемични мерки и се очаква резултатите от проекта да доведат до развитие на културно-туристическите маршрути в областта.

Планира се самата Регионална библиотека да стане част от такъв туристически маршрут и посетителите да се докоснат отблизо до нейните богатства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари