Заплата на кмета на Русе може да скочи от 2 500 на 3 900 лева от 1 февруари

2
Трудовите възнаграждения на кметовете на кметства в Община Русе пък ще се вдигнат с около 150 лева от досегашните им заплати
Трудовите възнаграждения на кметовете на кметства в Община Русе пък ще се вдигнат с около 150 лева от досегашните им заплати

Трудовите възнаграждения на кметовете на кметства в Община Русе пък ще се вдигнат с около 150 лева от досегашните им заплати

Кметът Пенчо Милков е внесъл докладна записка в Общинския съвет, с която се предлага на следващата общинска сесия старейшините да гласуват по-висока заплата за русенския кмет, както и за кметовете на кметства, считано от 1 февруари тази година.

Средствата за трудовото възнаграждение на кмета на общината са осигурени чрез държавния бюджет. Предлага се заплатата на кмета на общината да бъде обвързана и определена на база минималната работна заплата за страната, което би било обективно за определяне размера на възнаграждението на кмета на община.

Предложението е кметът на Община Русе да получава заплата в размер равен на шест минимални работни заплати, но не повече от максималния размер, определен с Постановление № 67 на МС от 14.04.2010 г. за заплатите в бюджетните организации и дейности. Според предложението в докладната записка, в случай че общинският съвет приеме настоящото предложение, основно трудово възнаграждение на Пенчо Милков ще бъде 3900 лева. Към момента то е 2500 лв. Освен това се определя допълнително месечно възнаграждение на кмета на Община Русе за придобит трудов стаж и професионален опит - 1 на сто за всяка прослужена година.

Според направена справка назад през годините кметът на община Русе е получавал възнаграждение както следва: за периода 1999-2001г. – 9.43 минимални работни заплати, за периода 2002-2005 г. – 15 минимални работни заплати; за периода 2005-2011 г. – 10 минимални работни заплати и за периода 2012-2019 г. – 5.52 минимални работни заплати. Към настоящия момент възнаграждението на кмета на община Русе е 3.846 минимални работни заплати.

Трудовите възнаграждения на кметовете на кметства в Община Русе пък ще се вдигнат с около 150 лева от досегашните им заплати, пише още в докладната записка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари