Заплашени от проверки, общини връщат уличното осветление

0
Политиката на "тояга и морков" неочаквано даде реултат
Политиката на "тояга и морков" неочаквано даде реултат Снимка: iStock

Политиката на "тояга и морков", която правителството предприе спрямо общините заради въведения режим на уличните лампи, даде неочакван резултат.

Вече тенденцията е обратна - осветлението се възстановява, вместо да бъде ограничавано, пише вестник Сега.

Темата с уличното осветление излезе на дневен ред малко след Нова година, когато редица местни управи започнаха да го спират заради скъпия ток. Те бяха получили компенсации от държавата след скока на енергията, но обявиха, че не са достатъчни. Шумното недоволство от тях (основно от общини на ГЕРБ) срещу правителството бе съпътствано с мощни апели за помощ. На 2 февруари премиерът Кирил Петков заяви, че ще помогне, но успоредно ще им прати Агенцията за държавна финансова инспекция, за да се види как се харчат публичните средства. Министър-председателят добави, че помощ ще има само за изрядни общини.

Миналата седмица пък ръководството на НСОРБ договори с вицепремиера Асен Василев още компенсации, които най-вероятно ще продължат до юли. И именно този ангажимент сега се ползва официално като причина за преустановяването на режима. Само че за продължаването на компенсациите се знаеше отдавна, а и отмяната на режима започна доста преди срещата с Василев - веднага след заплахата на Петков. Междувременно и някои областни управители тръгнаха да притискат кметовете да върнат осветлението.

Хронологично отмяна на режима бе обявено в следните общини: Опан, Оряхово, Велики Преслав, Родопи, Стамболийски, Перущица. Процесът продължава.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Ahahah
    Можело, значи ! Няма да са "валат", очаквайте вдигане на местнтеи данъци и такси !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари