Западнонилската треска идва към България

1
Огнища на зараза в Европа към 26 юли 2018
Огнища на зараза в Европа към 26 юли 2018

3-ма починали в Сърбия, 10 болни в Гърция, а в Румъния болните са 3-ма.

Западнонилската треска идва към нас от 3 страни, която може да доведе до менингит и енцефалит.

От 3 страни близо до България има огнища на заболели от западнонилска треска хора. Установени са и случаи сред коне, което е косвен риск, тъй като се заразяват комари, които ги хапят, и след това вирусът може да стигне пак чрез ухапване до човека, пише 24 часа.

Заболяването навлезе в Европа през последните години със затоплянето на климата. То разширява подходящите условия за живот на комарите преносители.

Една от най-добрите стратегии за елиминиране на болестите, пренасяни от кръвосмучещите насекоми, е да се намали популацията на комарите, които ги разпространяват, но тя е и най-трудно изпълнимата.

Трудно е и човек напълно да предотврати 100% риска да бъде ухапан от комар. Вероятността се намалява при използване на репеленти, мрежи на прозорците и избягване на места, където има много насекоми. В редки ситуации заразяването може да стане при трансплантация, кръвопреливане, раждане.

Рисковият сезон за инфекцията е лятото.

Само за последната седмица в Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията са докладвани 37 случая на болни хора от държави членки – 20 в Италия, 10 в Гърция, 4 в Унгария и 3 в Румъния. Отделно Сърбия официално дава данни за 12 болни, включително 3-ма починали.

Между 70-80% от хората, заразени с вируса, не развиват симптоми.

Приблизително 20-30% развиват треска с главоболие, болки в тялото, скованост и болки в ставите, повръщане, диария или обриви. Смята се, че в резултат на енцефалити и менингити от вируса фатално завършват около 1% от случаите.

При тежкото протичане на инфекцията треската е придружена със скованост на врата, обърканост, припадъци. Най-уязвими са хората с понижен имунитет.

Всички случаи на заболели хора тази година са докладвани от региони, които са били засегнати по време на предишните години. От началото на епидемичния сезон тази година общо са се заразили 56 души в изброените държави от Евросъюза и 41 в Сърбия.

Отделно Унгария идентифицира едно огнище на западнонилска треска сред коне. За такива случаи от началото на лятото вече са съобщавали Гърция и Италия.

Първите заболели хора за 2018 г. бяха докладвани в последните дни на юни от гръцкия регион Атика.

В Румъния болните са от района на Браила, те са развили вирусен менингоенцефалит.

Здравните служби там смятат, че случаите са спорадични и в момента не носят риск от епидемия.

Наред с препоръките за намаляване на популациите на комари като мярка за неразпространение на вирусната инфекция ЕС въведе преди няколко години забрана боледували от западнонилска треска да са кръводарители поне 28 дни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари