Замразените европроекти тръгват с увеличени цени

0
Гроздан Караджов ще иска още 600 млн. лв. от актуализацията на бюджета
Гроздан Караджов ще иска още 600 млн. лв. от актуализацията на бюджета Снимка: АПИ / архив

Гроздан Караджов ще иска още 600 млн. лв. от актуализацията на бюджета

След повече от половин година умуване замразените европроекти в строителството ще бъдат размразени с увеличаване на цените.

Индексацията на договорите с държавата и общините, заради поскъпналите материали, ще стане с промяна в Закона за обществените поръчки (ЗОП), и нова методика от правителството. Това съобщи вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов по време на блиц контрола в ресорната парламентарна комисия във вторник, предаде Mediapool.

В момента не се работи по стотици договори, защото за фирмите е неизгодно да ги изпълняват, заради високата инфлация през последната година. Отделно има случаи на пропаднали обществени поръчки, които са се точили с години и сега избраните изпълнители отказват да сключат договорите на предложените преди време и несъответстващи на сегашната ситуация цени.

Разрешаването на казуса, за който строителите настояват от септември 2021 г., е постигнато по време на среща със строителната камара, в която са участвали още и вицепремиерите и министри на финансите Асен Василев и на регионалното развитие Гроздан Караджов в понеделник.

Промяната в ЗОП и методиката

Текстът, който ще бъде предложен за гласуване в Народното събрание гласи: "изменение на цената на обществената поръчка в резултат на бързо растяща инфлация се извършва по методика, утвърдена от Министерския съвет" (чл.116 а в ЗОП), каза Гроздан Караджов. Той поиска подкрепа от депутатите за бързото му приемане, за да се отпуши строителния процес. В противен случай рискът е да бъдат загубени милиони от еврофинансирането.

Методиката, по която ще става индексацията, не беше представена пред депутатите от ресорната комисия.

Индексацията ще става договор по договор, каза заместник-министърът на регионалното развитие Деляна Иванова. По думите ѝ това ще се случва само при осигурен бюджет от страна на възложителя.

По договорите с евросредства такова има и там няма да има проблем с подписването на анекси и индексацията, каза Иванова.

При обектите, финансирани от държавния бюджет, ситуацията е по-различна и всичко ще зависи от актулизацията на бюджета през лятото, стана ясно от обясненията ѝ.

МРРБ ще иска поне още 600 млн. лв. от бюджета

Поне още 600 млн. лв. ще поиска Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) при предстоящата актуализация на държавния бюджет, каза Гроздан Караджов.

"Това е малко като загрявка за актуализацията на бюджета", допълни той.

Гроздан Караджов каза това в отговор на въпрос, че няма да може да изразходва планираните над 2.2 млрд. лева по бюджета на МРРБ. Причината е, че хората не виждат никакви ремонтни дейности по пътищата.

"Проблемът не е в изразходването, а в недостига на средства", отговори Караджов и представи сметката.

По старите договори за текущ ремонт и поддържане на пътищата трябва да се платят едни 656 млн. лв.

Пак по тези договори ще трябва да бъдат платени още едни 1.2 млрд. лв. за довършването на започнатите, но незавършени 278 обекта.

Отделно още 220 млн. лв. е новото възлагане за пътни ремонти по старите договори за 330 млн. лв. и сметката вече отива на над 2.2 млрд. лв., каза Караджов.

А има и още - поне възлагане за 400 млн. лв. ново пътно строителство и още около 200 млн. лв. за нови обекти, посочи той. Така че ще са ни необходими поне още едни 600 млн. лв. по тазгодишни възлагания, каза Гроздан Караджов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари