Зам.-областен признава, че "Линамар" /"Монтюпе"/ си прави каквото иска с въздуха

3
Иванов:"Може би е време за някакво решение на парламентарно ниво, което да доведе до промяна на закона и така да бъдат намалени съответните норми"
Иванов:"Може би е време за някакво решение на парламентарно ниво, което да доведе до промяна на закона и така да бъдат намалени съответните норми" Снимка: Областна администрация

От областна администрация разпространиха позицията на зам.-областния управител на Област Русе г-н Свилен Иванов. Ето какво се казва в нея:

„През 2013-та година е издадено актуализираното комплексно разрешително на „Монтюпе“ ЕООД, след което при включване на мощностите започнаха проблемите в нашия град. От там нататък започна борбата за справяне с този проблем. През годините при отказа на фирмата да инвестира в нови технологии, които да пречистват тази миризма се стигна до промяна на собственост и съответно подписване на споразумение. Държавата беше абсолютно търпелива и изчака всички тези процеси докато се внедрят новите филтърни технологии, които би трябвало да решат проблема. За съжаление тази есен забелязваме, че отново се получават миризми. В тази връзка се проведе среща с управителя на „Линамар“. При срещата си с него му предложих какво трябва да се направи, за да се избегнат проблеми и хората в града да се успокоят – без значение дали това са вредни емисии или само миризми. Просто, те не трябва да излизат във въздуха на град Русе. Това че след тази среща две вечери имаше такиви миризми ми дава право да мисля, че толерансът на държавата приключи към това предприятие. От днес експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите са на проверка в предприятието, която ще продължи най-малко една седмица. Няма как да не бъде отбелязан и факта, че чуждестранният мениджмънт много добре знае нашето законодателство, както и че трудно можем да докажем, че това са вредни емисии.

Само ако може да се установи вреда от елементите в миризмата, тогава може да се ползва мобилна измервателна станция за анализ на качеството на въздуха в града. Има доста голяма разлика в нормите на измервателните единици в България и другите европейски държави. Може би е време за някакво решение на парламентарно ниво, което да доведе до промяна на закона и така да бъдат намалени съответните норми. В случая не съм съгласен с това, тъй като миризмата е толкова неприятна, че тя сама по себе си е тормоз, без значение дали е вредна или не.“

Това е позицията на заместник областният управител на област Русе Свилен Иванов във връзка със зачестилите сигнали за силни и неприятни миризми в града. От началото на септември функционира и Общински кризисен щаб по въпросите за въздуха в Русе, а на неговото първо заседание бяха изразени предположения, че основният източник на замърсяващи емисии в района е най-вероятно от Източна промишлена зона, където се намира и предприятието „Линамар“.

"Ръководството на Областна администрация ще продължи да съдейства на компетентните институции за установяване на източниците на неприятната миризма и координирането на по-нататъшни дейности", се казва още в съобщението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари