Заловиха терориста от "Рейна"

2
17 дни след атентата в клуб „Рейна“, в Истанбул тази нощ бе арестуван извършителят на нападението Абдулгадир Машарипов
17 дни след атентата в клуб „Рейна“, в Истанбул тази нощ бе арестуван извършителят на нападението Абдулгадир Машарипов Снимка: Hurriyet

17 дни след атентата в клуб „Рейна“, в Истанбул тази нощ бе арестуван извършителят на нападението Абдулгадир Машарипов (Abdülgadir Masharipov) от Узбекистан.

Това съобщиха всички турски медии, цитирани от Родопи.

Познатият още с кодовото си име в „Ислямска държава“ Абу Мухаммед Ел Хоросани е бил задържан в апартамент в жилище комплекс на улица "911" в квартал „Есенюрт“, където пристигнал преди три дни с 4-годишния си син. Жилището се намира на 5-ия етаж на кооперацията. Машарипов се скрил под леглото при влизането на спецчастите.

Узбекът оказал съпротива при ареста. Веднага бил откаран в болница, където му е оказана медицинска помощ. По-късно е бил преведен за разпит в истанбулската полицейска дирекция.

Припомняме, че Машарипов уби 39 души и рани 71 празнуващи новогодишната нощ в „Рейна“, на брега на Босфора. В жилището в "Есенюрт" имало още 5-ма души, които са арестувани. Сред тях и 3 жени от Сомалия, Египет и Сенегал, както и мъж от Киргизстан.

Операцията е започнала половин час преди полунощ. "В 23.45 часа чух странни шумове отвън. Комплексът е спокойно място, винаги е бил охраняван. Използваме една от най-надеждните системи за наблюдение и пропускане в комплекса. Не всеки може да влезе в него. Никога не е имало проблеми. Помислих, че комшиите се карат и позвъних в полицията. Ставаше все по-шумно и излязох навън. Полицаи тичаха нагоре по етажите", разказва живеещ в комплекса.

Друг описва пред истанбулските медии как е видял извеждането на няколко души от апартамент на петия етаж, сред които и дете на около 3-4 години. Живеещите в комплекса твърдят, че от около 10 дни в него заживели чернокожи. Киргизстанец е наел апартамента, който е в европейската част на Истанбул.
Екип от 1000 полицаи бил сформиран за залавянето на терориста след кървавата новогодишна нощ в Истанбул. Били изгледани видеозаписи с обща продължителност 100 000 часа. Припомняме, че това е вторият жив заловен джихадист, след ареста на терориста в Брюксел.

Източник: 24rodopi.com
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари