Заловиха 38 бедстващи мигранти в лодка край Каварна

1
Те са безопасно отведени на българския бряг, съобщиха от МВР
Те са безопасно отведени на българския бряг, съобщиха от МВР Снимка: МВР

Плавателният съд е бил забелязан рано тази сутрин да се движи в посока към Румъния

38 души, сред които 22-ма мъже, 8 жени и 8 деца, от които едно е бебе, представящи се за сирийци и афганистанци, бяха безопасно доведени до българския бряг от представители на Гранична полиция рано тази сутрин при сложна операция в Черно море.

В 6:25 часа чрез Информационната система за наблюдение „Синя граница“ е забелязан обект в района източно от нос Шабла, движещ се в посока към границата с Румъния, съобщиха от МВР. Операторите са направили опит да се свържат с плавателния съд, но отговор не е получен.

Незабавно натам е насочен гранично-полицейски кораб и е изпратен ГКН от ГПУ-Каварна по брега за наблюдение. В 10 часа гранично-полицейският кораб е достигнал до лодката и проверяваща група се е прехвърлила на борда , като там са установени 38 чужди граждани, представящи се за сирийци и афганистанци. Поради лошите метеорологични условия (силно вълнение) и невъзможност за прехвърляне на хората от лодката на граничния кораб, граничарите са останали на борда, за да осигурят безопасността на мигранитите по време на прехода до пристанище Каварна.

По време на операцията е поддържана комуникация с Румънската брегова охрана във връзка с провежданата в момента Многоцелева морска операция „Черно море 2022“ в румънски и български води, координирана от Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Xusg
    Връщайте ги от където са дошли! Тези индивиди не могат да се социализират в европейски условия! Носят само беди и източват социалната система! Преди години,който минаваше границата незаконно и без документи беше застрелван на място! Сега, ги галим с перо!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари