Заличиха юридически фермата на Ана Петрова от Болярово

0
Собственичката е получила писмо, че животните й ще бъдат евтаназирани
Собственичката е получила писмо, че животните й ще бъдат евтаназирани Снимка: zonaburgas.bg

Заплита се казусът с животните от фермата на Ана Петрова от Болярово, в която през юли бяха установени две съмнителни проби за наличие на вируса на чума по дребните преживни животни.

Шест месеца по-късно стадото е увеличено с нови 70 агнета. Въпреки че забрана за придвижване вече отпадна, животните от това стопанство остават на при затворен режим. А собственичката им е получила уведомление, че фермата е заличена юридически, предава БНТ.

Информация за заличаването на фермата на Ана Петрова получила след като отправила заявление до Агенцията по безопасност на храните за премаракиране на част от животните ѝ заради паднали ушни марки. По думите на стопанката, шест месеца след констатираните съмнителни проби за чума, няма умрели животни от заболяването.

Ана Петрова, животновъд: Вчера получих писмо от ОДБХ-Ямбол, въпреки че в момента водим дела вътре в писмото пише че аз трябва да осигуря достъп до обекта ми да бъдат евтаназирани животните ми... Не са ми изплатени субсидиите до момента нито за на глава животно, нито за пасищата.

Въпреки опитите ни да се свържем и да разговаряме с директора на Областна дирекция по безопасност на храните в Ямбол оказа се, че всички служители имат забрана да говорят.

Междувременно част от стопаните от Голямо Шарково, чийто животни бяха умъртвени заради чумата получиха от Агенцията по безопасност на храните писмо, с което им се разрешава закупуването на 15 животни, отглеждани в едно помещение. След 21 дни карантинен период и отрицателни изследвания може да се пристъпва и към увеличаване на броя на животните.

Тодорка Сакалиева, животновъд: Аз с 15 животни не мога да си играя... най-малко трябва да си взема 100 животни, за да излизам и да им се радвам на стадото както си беше или господата да дойдат да си вземат парите, които ни преведоха и да ни купят животни, но в наше присъствие.

Част от засегнатите животновъди обмислят преустановяване на дейността си, а хора от цялата страна продължават да охраняват стопанството на Ана Петрова.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари