Заледените улици в Русе пратиха 94 човека в спешното

0
20 от тях са приети с фрактури в Клиника Ортопедия и травматология на Университетска болница „Канев“
20 от тях са приети с фрактури в Клиника Ортопедия и травматология на Университетска болница „Канев“

През изминалата седмица 94 човека са преминали през Спешно отделение на УМБАЛ „Канев“ АД вследствие на падане заради влошените метеорологични условия и образувалата се ледена покривка по русенските улици.

20 от тях са приети с фрактури в Клиника Ортопедия и травматология на Университетска болницаКанев“. Прегледаните са с фрактури на горни и долни крайници и таз, натъртвания по тялото и травми на главата. Всички прегледани са получили адекватна медицинска помощ, като една част от тях са хоспитализирани, а останалите са останалите са освободени за домашно лечение.

Лекарите съветват възрастните хора по възможност да не излизат от домовете си, освен ако това не е съвсем наложително. В противен случай се препоръчва да бъдат придружавани с цел тяхната безопасност и по-голяма сигурност.

Тези дни ръст се отбелязва и при случаите на инфаркти и инсулти при русенци. Излагането на студ при екстремни зимни метеорологични условия може да предизвика физиологични натоварвания върху организма. Студът причинява свиване на мускулатурата и стесняване на кръвоносните съдове. Това от своя страна влошава кръвообръщението и повишава кръвното налягане и сърдечната честота. Студеното време е рисково както за хората със слабо сърце, така и за тези, които вече имат прекарани съдови заболявания.

Лекарите съветват, ако болката в сърдечната област е продължителна, да се търси лекарска помощ и да не се отлага, защото изгубеното време може да се окаже фатално.  Бързата реакция е ключова и при забелязване на първите признаци на инсулт – лицева асиметрия, слабост в ръцете, затруднения в говора.

Пациентите трябва да знаят, че инсултът е спешно състояние и трябва в първия момент, в който забележат типичните за инсулта признаци, да се обадят на тел. 112 или да бъдат транспортирани със собствен транспорт до болница, в която могат да приложат най-правилното и съвременно лечение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари