Закриват две паралелки в Русенско

2
Две паралелки – в Борово и Глоджево, са закрити в Русенска област поради липса на желаещи ученици
Две паралелки – в Борово и Глоджево, са закрити в Русенска област поради липса на желаещи ученици

Две паралелки – в Борово и Глоджево, са закрити в Русенска област поради липса на желаещи ученици

Това съобщи началникът на Регионалното управление по образование в Русе Росица Георгиева, цитирана от Русе Медиа

Такава съдба ще има най-вероятно и една паралелка в ПГСС „Образцов чифлик“. От РУО отчитат увеличен интерес към професионалните гимназии – например в ПГ по икономика на второ класиране са се запълнили всички паралелки.

Росица Георгиева припомни, че в областта има много паралелки, които са по защитени специалности или са с недостиг. Там минимумът за съществуването им е 9 или 12 ученици, но ако има повече кандидати, те могат да бъдат запълнени до 26.

В същото време се забелязва намаляване на броя на учениците. На този етап приемът в първи клас за новата учебна година в община Русе е завършил с 974 деца, като до 15 септември ще стане ясно дали ще стигнат до 1000.

РУО-Русе отчита и по-високи резултати от националното външно оценяване в сравнение със средните за страната. Русенска област е 7-ма в страната на националното външно оценяване по български език и литература след завършен четвърти клас. Резултатът изразен в оценка е „Много добър“ или 4,97.

След завършен седми клас областта е на четвърто място по български език и литература – 55.09 т., като пред Русе са само София град, Варна и Смолян. По математика резултатът на русенските деца е пети с 35.87 т. след София град, Варна, Смолян и Бургас.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    6
    Гражданин
    До г-жа Красимира Иванова.Добре,че "Д-р Росица Георгиева" не е хуманен доктор.Щеше да има собствено гробище.Извинявам се за черния хумор неделя сутрин.
  • 4
    5
    Гост
    Докато откриваме молове, закриваме паралелки по училищата.
  • 7
    4
    Гражданин
    Нали винаги е готова да предостави безплатна работна ръка на пишман бизнесмените,можете да я броите за пожизнена.Образование може и да няма,но тя ще заема този пост.
  • -4
    3
    Krasimira Ivanova
    До 1 - Д-р Р. Георгиева е държала конкурс скоро.
  • 19
    2
    В.П.
    A какво ще кажеш ''НАЧАЛНИК'',за любимата Ви ПГПТ- Буров ! Защо не кажеш ,какъв е приема на любимеца ти Венци ! До кога ще крепите тая пародия на ''Професионална'' гимназия !Какви са резултатите от нейния ''Псевдо'' учебен процес ! А бе русенската общественост май е СЛЯПА ?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари