Загробват животните от село Бръшлен

1
Късно снощи е била свикана извънредна комисия в Сливо поле
Късно снощи е била свикана извънредна комисия в Сливо поле

Смениха терена, в който ще бъдат загробени животните от свинекомплекса в русенското село Бръшлен.

На първоначално определения терен се загробват животните, които се евтаназират днес, а от утре това ще се случва на новото място, което е достатъчно отдалечено от жилищни и производствени райони.

"Здравейте, днес мъртвите прасета от свинекомплекса в с. Бръшлен се загробват в изкопаните вчера ями в ДЗС Сливо поле, а трябваше да са на друго, по-подходящо място. Хората получиха обещание, че няма да се използва този терен. Работниците дори не са със защитни облекла", съобщи г-жа Димитрова в съобщение до Dunavmost.

40 000 прасета вече започнаха да се евтаназират, след като само преди два дни в една от най-големите индустриални ферми у нас беше открита африканска чума по свинете. Въпреки уверенията на институциите, първоначално определеното за загробването им място се оказа неподходящо заради близостта му с производствени бази и складове за земеделска продукция.

Терените за загробване на животните бяха определени от комисия, включваща представители на Басейнова дирекция, както и на екоинспекцията и агенцията по безопасност на храните.

Изборът на трупна яма е според нормативните изисквания - тя да има надеждна хидроизолация. Въпреки това се оказа, че в непосредствена близост до землището, определено за загробване, има цех за сушене на плодове, за производство на биохрани, за фуражи, птицеферма с 40 000 животни и вододайна зона.

Затова експертната комисия взе решение да промени мястото.

ОДБХ-Русе и протестиращите земеделци си стиснаха ръцете тази сутрин.

Зародилото се напрежение приключи със стискане на ръцете между ОБДХ-Русе и протестиращите земеделци от Сливо поле. Именно заради тяхното недоволство евтаназирането на прасетата заради африканската чума се забави с два дни.

На първоначално определения терен се загробват животните, които се евтаназират днес, а от утре това ще се случва на новото място, което е достатъчно отдалечено от жилищни и производствени райони.

Причината бе, че за земеделските производители мястото за загробване на прасетата от Бръшлен е напълно неприемливо. То се намира в близост до град Сливо поле и до редица производствени бази. А собствениците им дори не са били предупредени.

„Вчера тук започна изкоп за загробване на животно без знанието ми, до мой парцел, затова извиках отговорните институции още вчера, за да проверим как стоят нещата, има ли разрешение, всичко как е , защото не знаехме“, сподели Пламен Генчев.

Недоволни са и други негови колеги, които излязоха и на спонтанен протест.

„Ние сме за тази коварна болест бързо да се унищожи, но да не бъде за сметка на някой друг. Тук има бизнес на доста земеделци – тук има зърнобази, цехове за пелети, от другата страна, точно където ще загробват, има птицеферма с 40 000 бройки бролейри, от другата страна има биопроизводство. Не може да продаваш зърно за фураж, или да произвеждаш биомасла, или билки и на оградата ти да бъдат загробени 40 000 прасета. Някакси несъвместимо е“, коментира Иван Андреев, земеделски стопанин.

Заради създалото се напрежение късно снощи е била свикана извънредна комисия в Сливо поле.

„Имаше определен терен, който е съвсем близо до свинекомплекса, имахме готовност да започнем още оня ден, от 24-ти там, но възникнаха пречки. Оказа се, че теренът е забранена санитарно-охранителна зона, затова вече тръгнахме към другите два“, обясни директорът на ОДБХ-Русе д-р Георги Дяков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари