Заедно с Европол борим трудовата експлоатация

0
По време на акцията са установени 37 заподозрени лица и 302 потенциални жертви
По време на акцията са установени 37 заподозрени лица и 302 потенциални жертви Снимка: БГНЕС

Българските служби за сигурност с принос в специализирана международна акция под егидата на Европол. Тя носи името „Съвместни дни за действие срещу трафика на хора с цел трудова експлоатация в селскостопанския сектор“, проведена между 16 и 20 септември 2019 г., съобщиха от пресцентъра на МВР. 

От българска страна действията се осъществяваха от служители на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОБ), Изпълнителна агенция „Главна инспекция на труда“, Национална комисия за борба с трафика на хора, със съдействието на Главна дирекция „Гранична полиция“.

В операцията, ръководена от Франция, участваха правоприлагащи органи от Белгия, България, Кипър, Португалия, Испания и Холандия. На територията на страната ни са били проверени над 200 лица, с рисков профил по отношение трафик на хора, и над 10 фирми, занимаващи се с набиране на селскостопански работници. На пътуващите на граничните пунктове се раздаваха превантивни материали, провеждаха се и беседи с тях. В рамките на тези дни за действие, бе проведена съвместна операция с френските власти, в хода на която бяха установени 167 жертви на трафик на хора, с цел трудова експлоатация и задържани четирима извършители /трима български и един френски гражданин/. Иззети са вещи и предмети, които са от значение за делото, разпитани са множество свидетели по случая.

По време на Съвместните дни на територията на Европейския съюз (ЕС) са били проверени общо 478 селскостопански обекта, 7372 души и 179 превозни средства. Установени 37 заподозрени лица и 302 потенциални жертви. Съвместните усилия доведоха до идентифицирането на 44 заподозрени в трафик на хора за трудова експлоатация, седем от които бяха арестувани. Установени са 39 възможни нови случая на трудова експлоатация. В 5-дневната международна операция участваха над 400 служители от 7 държави членки. 

Селскостопанският сектор е особено уязвим от експлоатация на труда. Повечето от уязвимостите са свързани със сезонния характер на работата, ниските заплати и следователно използването на сравнително нискоквалифицирана работна сила, идваща обикновено от скромен произход в по-бедните региони.

В повечето случаи работниците се набират за периода на прибиране на реколтата от техните страни. Компаниите, които наемат сезонни работници, им обещават добри заплати, транспорт и настаняване. Обикновено реалността се оказва много различна; с ниска или никаква заплата, нечовешки условия на живот, изключително дълъг работен час и т.н.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари