Горанов играел задкулисно само футбол на малки вратички

0
Парички от КТБ не взехме, а дадохме, твърди министъра в оставка
Парички от КТБ не взехме, а дадохме, твърди министъра в оставка

Задкулисно играя само футбол на малки вратички.

Това заяви министърът на финансите в оставка Владислав Горанов в отговор на въпроси за задкулисието, КТБ и отношенията му с Цветан Василев и Делян Пеевски в рамките на участие по Канал 3.

"Парички от КТБ не взехме, а дадохме. Ако Цветан Василев има нещо да каже за дадени пари на политици, да говори с имена. На мен не ми е давал, не го и познавам", подчерта Горанов.

На въпрос за случай от 2010 г., когато е сниман да пие кафе с Делян Пеевски, Горанов каза, че срещата не е била тайна. Той допълни, че вече не се среща с Пеевски, защото нямат общи теми за разговор. 

Горанов допълни, че след като вече не е министър, ще остане на разположение на Бойко Борисов. "Първо имаме няколко седмици да си довършим работата като правителство. После ще си почина, защото покрай стрестестовете на банките тази година не успех и след това ще мисля", подчерта той. 

В отговор на въпрос Горанов обяви, че с евентуален нов проект на Радан Кънев ГЕРБ няма да търси сътрудничество, защото "Радан Кънев е роден за опозиция". "Той не може да носи отговорност. Няма тези, а антитези. Поне поведението до тук му е такова, противопоставя се, а не казва какво да стане", категоричен беше Горанов.

Владислав Горанов участва и в предаването "120 минути" по БТВ.

На въпрос дали чувства вина за КТБ Горанов посочи, че парламентът е предприел всички необходими мерки след фалита на банката.

Най-големият проблем, освен управлението на банката, беше безвремието между обявяването й в неплатежоспособност и назначаването на синдици, коментира министърът в оставка. 

Той определи като спекулации твърденията, че БСП го искат за финансов министър или за служебен премиер. 

По думите му управленска коалиция между ГЕРБ и БСП след предсрочните избори е малко вероятна, защото двете партии са в твърде противоположни краища на политическия спектър. "Подобен съюз би бил оправдан ако страната е изправена пред популистка заплаха или изключително тежка криза, а такива в момента не са налице", уточни Горанов.

Горанов каза още, че България е една от държавите, в които плоският данък работи. За доказателство той посочи високата му събираемост, която според него е резултат от усещането на данъкоплатеца за справедливост. Според Горанов с плоският данък България дори е изпреварила световна тенденция, която тепърва ще се разпростира и в други държави.

"Плоският данък е много по-справедлив, лесно се събира и дава повече приходи. Какво значи да се облагат повече богатите. Те и сега плащат повече. Рискът при въвеждането на пропорционалния данък е да не се уцели пропорцията", заяви той.

Горанов даде пример с Франция, която върви към данъчни облекчения и към плосък данък.

Според него предложението на БСП води до големи загуби в бюджета.

Би могло да се въведе прогресивно облагане, което да носи приходи, но не по начина, по който те го предлагат, каза Горанов и прогнозира, че данъците на средната класа биха нараснали двойно и дори повече.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари