Задават се силни гръмотевични бури над Балканският полуостров

1
До края на текущата седмица, времето над страната ще се определя от серия от атмосферни смущения
До края на текущата седмица, времето над страната ще се определя от серия от атмосферни смущения Снимка: MetDesc

От 4-ти август очакваме гръмотевични бури на много места из Балканския полуостров и у нас през следващите дни атмосферата ще бъде неустойчива.

До края на текущата седмица, времето над страната ще се определя от серия от атмосферни смущения. Според глобалните модели GFS и ЕС към днешна дата (03.08.), очакваме смяна на синоптичната циркулация, която до този момент определяше горещото време на Балканите. През следващите дни атмосферата постепенно ще се лабилизира, но и температурите ще тръгват надолу.

През следващите дни бурите ще са потенциално опасни, защото вероятността от екстремни явления е много висока. Според последните изчисления на моделите условията за възможни суперклетки и възможна едра градушка - е много висок! Най-висок риск от екстремни процеси се очакват на територията на Босна и Херцеговина, Хърватия, Сърбия, Унгария и Западна Румъния, пише Meteo Balkans.

Времето в България

Още в петък ще почувстваме приближаващата промяна на времето и още привечер и през нощта срещу събота на много места над крайните западни райони ще се развиват гръмотевични бури. По-значителни ще са явленията над Централна и Източна Сърбия. По-детайлна прогноза очаквайте в прогнозата ни за петък.

В събота времето у нас ще се определя от преминаващ през страната добре изразен студен атмосферен фронт. От запад на изток ще започнат валежи от дъжд, като на месата из СЗ България те ще са значителни по-количества, очакваме и чувствително понижение на температурите.

Нека да не забравяме и предстоящите високи температури обгърнали нашата страна. Съветваме да избягвате дългия престой на слънце, защото топлинните вълни са опасни метеорологични явления, които могат да доведат до проблеми със здравето. През следващите часове се повишава и индекса от пожароопасност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари