Задава се нов референдум - за запазване на 3 март като национален празник

0
Какъв по достъпен въпрос има за обикновения гражданин, освен този за паметта на неговите предци, каза евродепутатът Петър Витанов
Какъв по достъпен въпрос има за обикновения гражданин, освен този за паметта на неговите предци, каза евродепутатът Петър Витанов Снимка: Facebook

Какъв по достъпен въпрос има за обикновения гражданин, освен този за паметта на неговите предци, каза евродепутатът Петър Витанов

Ние от едно известно време събираме съмишленици и възнамеряваме да направим едно широко обединение, което да принуди хората да вземат решение, включително и на референдум. Какъв по достъпен въпрос има за обикновения гражданин, освен този за паметта на неговите предци. Това каза евродепутатът от БСП Петър Витанов в коментар за промените в Конституцията, които предвиждат 3 март да не бъде национален празник на страната. По думите му от известно време хора от академичната общност, интелектуалци, олимпийски шампиони и общественици са дали мнението си, че са готови да защитят подобен референдум.

Той нарече идеята на управляващите "некомпетентна". "Това е този акорд, който демонстрира антинационалния характер и тона на това правителство. Това е опит да се унищожи паметта на българите, да се подмени и забрави подвигът, който нашите сънародници са направили преди повече от 130 години", обясни Витанов, според когото "наглостта на едно управление има някакъв предел".

Той смята, че намеренията за съдебна реформа на управляващите са "потънали в чекмеджетата", а президентът Румен Радев е универсалният враг.

Останалите промени в Конституцията, свързани с правомощията на държавния глава, той нарече конюнктурни. "Те са направени, за да лишат от правомощия един човек, заради някакви натрупани през годините лични отношения. Не смятам, че закон трябва да се прави, за да се отнемат правомощия на един човек. Когато отнемеш правомощия за избора на различни органи, тогава вероятно оправомощаваш други органи", обясни евродепутатът.

Петър Витанов е на мнение, че средствата по Плана за възстановяване и устойчивост най-вероятно ще бъдат изгубени. Те са били предвидени за бизнеса, за да се преодолее кризата от Ковид-19, а вече са минали близо 3 години, в които са усвоени едва 25%.

"Има не само риск (да бъдат загубени, бел. ред.), но и реалност. Въпросът е първо, как върви законодателният процес и второ, готовността на правителството да пусне програмите", обясни той.

По отношение на кандидатурата на БСП за кмет на София Витанов заяви, че Ваня Григорова е "точният профил" за градоначалник. По думите му БСП ще има твърди кандидатурата ѝ на 2 септември.

Пред Bulgaria ON AIR евродепутатът коментира влизането на страната ни в Шенген. Той защити идеята за локално обединение, в което страната ни да сътрудничи с Румъния и Гърция.

"Сега имаме нова ситуация, ако щете геополитическа, много по-сложна. От една страна е Шенген, но от друга страна е войната в Украйна. Черноморският регион е изправен пред редица предизвикателства – доставките, търговското корабоплаване, алтернативни източници на петрол", каза той.

Според него правителството на страната трябва да работи не само с Австрия и Холандия, но и с други големи държави.

По думите му в страната има повишен миграционен натиск и очевидна неспособност на правителството за справяне с него. Той коментира и убийството на Алексей Петров, като според него той е имал активно участие в политическия живот на страната, особено в последните месеци. Затова и убийството му имало политически отенък.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    ...
    Що, да не би да уважихте референдума на Възраждане, че сега се задавал нов ?
  • -8
    1
    Дора Петрова
    Защо симпатизантка на ПП ДБ в коалиция с ГЕРБ популяризира в публикациите си ПП "Възраждане"?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари