Задава ли се глобална финансова криза?

0
Куп международни компании прекъснаха производствата си в Азия, други пък се наложи да затварят обекти
Куп международни компании прекъснаха производствата си в Азия, други пък се наложи да затварят обекти Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Коронавирусът може да се откаже отключващият фактор за прогнозираната от икономистите от поне две години насам нова световна финансова и икономическа криза.

Паниката около епидемията от коронавирус доведе днес до сривове на световните фондови пазари, които отчитат най-тежката си седмица от световната финансова криза през 2008 г. Заличената стойност на борсите вече е достигнала 5 трилиона долара, информира Ройтерс, предава Mediapool.bg.

Засилват се притесненията, че епидемията може да се окаже шок за световната икономика от мащабите на фалита на инвестиционната банка "Лемън брадърс" на 15 септември 2008 г.

За разлика от предишната криза, причините за евентуална криза сега са провокирани от мерките срещу епидемията Covid-19, които обявиха много държави по света – забрана или ограничения за полети и пътувания, затваряне на училища, отлагане на големи спортни събития и бизнес събития.

За зла участ на еврозоната, вирусът удари най-силно Италия, която е финансово най-проблемната държава в паричния съюз в момента заради огромния държавен дълг и силно уязвимата банкова система, поддържана предимно чрез подкрепата от Европейската централна банка.

Сътресения на борсите - 12-13% спад за седмица

Борсите по целия свят отбелязаха солидни спадове в четвъртък и петък.

Лондонският FTSE 100 регистрира близо 13% срив през седмицата, което е най-сериозното понижение от времената на тежката глобална криза през 2008 г. Подобно е и положението при американските индекси - спад с около 12% за седмица.

Ситуацията се влоши в четвъртък. Борсите в САЩ отбелязаха най-големия си еднодневен спад от десетина години насам. Трудно е да се каже дали това са краткосрочни колебания или начало на продължителна негативна тенденция, но ако скоро не се появят знаци за подобрение на епидемичната обстановка, напрежението най-вероятно ще се засилва.

Индустриалният Dow Jones в четвъртък загуби 4.4% или 1 190 пункта, най-силният еднодневен спад на индекса от много години насам. В петък намалението беше с нови 4.11%.

Спадът на технологичния Nasdaq бе с 4.6% - най-лошата дневна загуба от 2011 г. насам.

Лондонският FTSE 100 пък падна в четвъртък с 3.5%. За сравнение, в понеделника след фалита на "Лемън брадърс" показателят падна с 3.9%.

Хонконгският Hang Seng в четвъртък отбеляза спад от 2.42 на сто до 26 129 пункта.

В петък основните индекси на водещите европейски фондови борси продължиха да трупат загуби, следвайки срива в Азия и вчера на Уолстрийт.

Парижкият CAC 40 се сви с 2.73 на сто до 5345.81 пункта малко след началото на днешните търгове. Франкфуртският DAX изгуби 3.35 на сто и се понижи до 11 953.44 пункта. Лондонският FTSE 100 потъна с нови 4 процента.

Корпорациите вече смятат загубите

Дълъг е списъкът на транснационалните корпорации, които вече обявиха, че очакват епидемията сериозно да се отрази на техните финанси, ако не бъде спряна скоро, съобщава "Гардиън".

"Голдмън Сакс" предупреди, че вирусът ще изтрие ръста в печалбите на американските компании за 2019 г., ако епидемията продължи да се разпространява със същите темпове.

"Майкрософт" и "ПейПал" заявиха, че очакват разочароващи печалби. "Фейсбук" отмени годишната си конференция на разработчиците в Калифорния, където компанията обичайно анонсира нови продукти на хиляди софтуерни инженери и предприемачи.

Автопроизводителят "Астон Мартин" предрече падащи продажби. Собственикът на бирата "Будвайзър" отчете 170 млн. долара удар по продажбите си. Козметичната фирма "Лореал" забрани пътуванията на целия си персонал от 86 000 души. Производителят на обувки "Крокс" каза, че случащото се в Азия ще отреже 30 млн. долара от приходите на компанията.

Куп международни компании временно прекъснаха производствата си в Азия – "Еърбъс", "Тойота", "Дженеръл Моторс", "Фолксваген". Други пък се наложи да затварят обекти в Азия – "Найк", "Адидас", "Ейч енд Ем", "Икеа", "Макдоналдс", "Старбъкс".

"Дисниленд" край Токио затваря до 15 март, казаха в петък от компанията.

Също в петък се разбра, че традиционното автомобилно изложение в Женева, което е едно от най-големите и трябваше да се състои от 5 до 15 март, се отменя. Това бе съобщено, след като швейцарското правителство забрани всички големи прояви поради епидемията от коронавирус.

Британската нискотарифна компания "ИзиДжет" предупреди в петък, че е отчела значително понижаване на търсенето на полети до и от базите си в Северна Италия, както и намаление на европейските пазари заради коронавируса, предаде Ройтерс. Собственикът на "Бритиш еъруейз" обяви, че коронавирусът ще удари печалбата на авиопревозвача, но не знае с колко.

Автомобилостроителният концерн "Хюндай" съобщи в петък, че негов работник е дал положителна проба за коронавируса. Това е наложило да бъде спряно производството в един от южнокорейските заводи на компанията.

Акциите на "Хюндай" се сринаха с над 5 на сто след новината. Понижението на котировките е нов удар за концерна, който постепенно възобнови производството в южнокорейските си заводи, което бе засегнато от недостига на китайски части, причинено от ограничителните мерки срещу епидемията.

Сред компаниите с нарушена дейност е и гигантът "Самсунг".

Ударът по туризма в целия свят пък тепърва ще се изчислява.

Коронавирусът прилича на "Лемън брадърс"

"Бизнесът по света сега разбира колко крехка е глобалната система за производство", коментира пред "Дойче веле" Габриел Фелбермайер, президент на Института за световна икономика в Кил. Той е един от многото икономисти, които споделят, че въздействието на епидемията от коронавируса прилича на фалита на "Лемън брадърс" през 2008 г.

Ефектът от епидемията ще дойде чрез ограничителните мерки срещу вируса, предприемани от правителствата и корпорациите по света, смята Фелбермайер.

"Седмици наред имаше странно разцепление между тези, които се опитваха да прогнозират ефектите от коронавируса върху финансовите пазари и световната икономика. Хората по веригата на световните доставки предупреждаваха, че ще се стигне до разрив в техния бизнес, а здравните експерти говореха за сериозно разпространение. Въпреки това финансовите пазари и икономическите анализатори смятаха, че няма да се стигне до големи вреди. Индексът Standard&Poors дори се покачи до нов връх миналата сряда. Новините от тази седмица обаче донесоха по-песимистичен поглед върху това, което предстои", коментира "Ню Йорк Таймс".

От миналата сряда насам S&P вече е надолу със 7%, а доходността по 10-годишните американски облигации падна до рекордно ниски нива.

"Финансовият свят вече осъзнава колко много вече е под въпрос и колко различна е ситуацията от други колебания в световната икономика от последните години, например от търговската война между САЩ и Китай", коментира още "Ню Йорк Таймс".

"Безотговорната" и "неразумна" зависимост от Китай

Френският финансов министър Бруно льо Мер вижда епидемията като "събитие, което променя правилата на играта" за глобализацията, защото показва колко уязвима е световната производствена система. По думите на льо Мер вирусът е разкрил "безотговорната и неразумна зависимост от Китай". "Не можем да продължим да зависим на 80-85% от Китай за активните фармакологични съставки", каза министърът.

Италия върви към четвърта рецесия

Коронавирусът донесе тежки проблеми за най-уязвимата икономика в еврозоната – италианската. Дейността на множество компании в богатите северни райони на страната е почти парализирана, а хотелите съобщават за вълна от анулации.

Има голяма вероятност епидемията да хвърли и без това страдащата италианска икономика в четвърта рецесия от 2008 г. насам, съобщават Ройтерс и Блумбърг.

През четвъртото тримесечие на 2019 г. страната отчете 0.3% спад на БВП, което доведе до едва 0.2% икономически растеж за годината.

Италия е петата най-посещавана от туристи страна в света, като секторът произвежда 13% от италианския БВП.

"Състоянието на италианската икономика беше достатъчно плашещо. Тогава дойде коронавирусът", започва своя публикация "Вашингтон пост".

Миланската фондова борса отчете понижение в петък, като основният индекс Mib спадна с над 3%. Акциите на най-голямата италианска компания - енергийният гигант "Ени", се котират в червената зона. Книжата загубиха 4.3 на сто и поевтиняха до 11.25 евро за акция. Отрицателната тенденция се наблюдава, след като компанията публикува резултатите си за 2019 година, в които отчита срив на чистата печалба от близо 28 пъти до 148 млн. евро.

На Миланската борса има негативна тенденция от началото на седмицата, след като бяха установени две местни огнища на коронавируса в Северна Италия.

На фона на епидемията продължава да нараства т. нар. спред - кризисен показател, отчитащ разликата в цената на германските и италианските държавни облигации. Спредът между 10-годишните облигации на Италия и Германия нарасна до 178 базисни пункта, което е най-високата му стойност от август, уточнява Ройтерс.

Негативна тенденция се наблюдава и при облигациите на Испания и Португалия, при които спредът им с германските 10-годишни дългови книжа е нараснал до деветмесечен максимум.

Тежки времена за еврозоната, ЕЦБ няма много ходове

Има вероятност Европейската централна банка (ЕЦБ) да свика спешно заседание заради кризата с коронавируса, каза пред репортери в Брюксел литовският централен банкер Витас Василаускас, цитиран от Ройтерс.

Василаускас, който е член на управителния съвет на банката, уточни, че подходът на банката е да се изчака и да се види. Освен това банката следи последиците от епидемията от коронавирус върху веригите за доставки. Извънредно заседание на управителния съвет на ЕЦБ за коронавируса може да има, ако е необходимо в зависимост от ситуацията, каза той.

В условията на отрицателни лихви ЕЦБ няма много ходове, с които да отговори на евентуални по-сериозни икономически проблеми. Икономисти отдавна твърдят, че в новите условия паричната политика вече е импотентна да въздейства при икономически шокове.

Германската икономика може да не успее да постигне вече понижените прогнози за растежа тази година, след като епидемията от коронавируса засегна търсенето и доставките от Китай, посочи в петък гуверньорът на централната банка Бундесбанк Йенс Вайдман. През декември Бундесбанк сви наполовина прогнозата си за растежа на германския брутен вътрешен продукт за 2020 г. до 0.6 на сто.

Потребителските разходи във Франция неочаквано са се понижили рязко през януари, сочат официалните данни на Националния институт за статистика и икономически проучвания (INSEE). Те отразяват слабо начало на годината дори преди епидемията от коронавируса да започне да се разпространява. Според данните на френската статистика потребителските разходи, традиционният двигател на втората най-голяма икономика в еврозоната, са се понижили с 1.1 процента през януари спрямо декември.

Ситуацията не е розова и извън еврозоната и ЕС. Управителят на Банк ъв Ингланд Марк Карни заяви, че Великобритания трябва да се подготви за удар върху икономиката, тъй като последиците от епидемията от коронавирус нарастват.

Централата банка вече е констатирала проблем с веригите на доставки, което може да доведе до понижение, но все още е прекалено рано да се каже колко сериозно ще бъде засегната Великобритания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари