Задава ли се фермерска война в ЕС

0
Фермери са едни от най-често протестиращите
Фермери са едни от най-често протестиращите

Френските фермери са едни от най-често протестиращите в сравнение с другите страни от ЕС, като протестите им избухват спонтанно и по всеки повод, застрашаващ собственото им съществуване. Но през вчерашния неделен ден се стигна до безпрецедентен обиск на камиони от Испания, за да не бъде допусната чужда селскостопанска продукция на територията на страната.

В неделя  френски фермери блокираха пътни артерии от Испания и Германия  в знак на протест срещу вноса на по-евтини земеделски продукти от двете страни. Земеделските производители алармират, че са принудени да свалят цените на земеделските храни,  и са на крачка от фалита, съобщава британското издание The guardian.

Вчера земеделските производители от Елзас преградиха с трактори шест магистрали от Германия, за да спрат камионите със селскостопански стоки към Североизточна Франция.

Повече от десет камиона с немска стока бяха принудени да се върнат обратно в късните часове на вчерашния ден. Въпреки горещото време фермерите обещават да продължат с блокадата и днес след обяд. Според данни на съюза на френските фермери, в блокадите са взели участие над 1000 души.

Други 100 земеделски производители обискираха десетки камиони, идващи от Испания, заплашвайки да разтоварят всички видове месо или плодове, предназначени за френския пазар, ако камионите не се върнат обратно.

Магистрала A645 бе блокирана с 10 трактора в близост до границата с Испания. Блокадата доведе до задръстване  и образува тапа с дължина  4 километра. Блокирани пътища затрудниха придвижването на туристи до Мон Сен-Мишел в северната част на Франция, една от най-посещаваните обекти в страната.

До крайната мярка се стигна след като седмица преди това земеделските производители блокираха градове, пътища и туристически обекти в цяла Франция в знак на протест срещу спада на цените на хранителните продукти. Те обвиняват за загубите си външната конкуренция, големите дистрибутори и магазинни вериги, които предпочитали по-евтините испански и германски продукти и обричали френските фермери на фалит.

Френското правителството още миналата сряда представи пакет от спешни мерки за потушаване на протестната вълна с нови субсидии, данъчни облекчения и гаранции по заеми, но това сякаш натегна обстановката. Фермерите изразиха остро недоволство, че правителството не взема мерки за защита на родното производство  от дъмпинговите цени, наложени от германски и испански производители, както и за завишените изисквания за качеството само за френската земеделска продукция.  Те припомниха, че са жертва на обстоятелства, случили се не по тяхна вина: продължаващите санкции към Русия, довели до ответна реакция от руска страна, с ембарго върху западни продукти като говеждо и  свинско месо и мляко.

Според официалната статистика около 10% от земеделските стопанства в Франция са на ръба на фалита, с общ дълг от € 1 милиард.

Седмица по рано свиневъди организираха акции в три хипермаркета в Аджан, в знак на протест срещу вносното свинско месо.

23.07.2015г.

Снимки от по-стари протести

 People pick up potatoes distributed by French farmers at Republique square in central Paris

FRANCE-FARMERS-DEMONSTRATION

април-2013г.

Източник: Между редовете
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари