Задържаният в Марсилия русенец все още се издирва от Интерпол

0
"Терористът" Борис Станев бе арестуван на 19 май
"Терористът" Борис Станев бе арестуван на 19 май Видео: Русе Медиа

Арестуваният в Марсилия по подозрение за тероризъм Борис Станев все още стои в списъка на издирваните лица от Интерпол.

Въпреки че 47-годишният русенец бе задържан от френските сили за сигурност на 19 май, засега не е предаден на българските власти. Окръжната прокуратура в Русе е поискала екстрадирането му заради 6-годишна присъда за опит за убийство и се чака решението на френския съд, предаде сайтът Русе Медиа.

За Борис Станев се знае малко. Той е със средно образование, по специалност е шлосер-монтьор. Получавал е инвалидна пенсия заради сърдечно заболяване. В Русе е живял заедно с баща си и не е имал криминални прояви – до есента на 2010-а, когато прострелва в главата съгражданина си Петко Петков. Мъжът подал жалба в полицията, защото Борис му продал дефектна дънна платка за компютър за сумата от 50 лв. и отказал да му върне парите. Афектиран, Борис проследил потърпевшия и на площада пред съда извадил оръжие и го прострелял. Случката се е разиграла пред очите на съпругата и 3-годишния син на Петков.

Подсъдимият се приближил до него на около 1,5 – 2 м, извадил пистолета от джоба на връхната си дреха и го насочил към главата на пострадалия. Петков видял насочения към него пистолет, но не успял да се защити, а само се опитал да се отмести встрани от подсъдимия, който, без каквото и да е колебание, насочил пистолета към него, натиснал спусъка и произвел изстрел. Всичко това се случило пред погледа на детето, което пострадалият, въпреки грозящата го опасност, се опитал да го защити, като го прикрие със своето тяло.

В резултат на това подсъдимият прострелял пострадалия в дясната част на лицето, като куршумът проникнал в областта вдясно на носа. Недоволен от своето първо попадение и от това, че пострадалия е бил все още жив, се подготвил за втори изстрел, като запазил първоначалното си хладнокръвие. Натиснал спусъка на пистолета, но не успял да произведе изстрел поради технически проблем в оръжието“, описват събитията магистратите. Стрелбата е извършена с преправено газ-сигнално оръжие и боеприпас тип „оса“. Вследствие на прострелването Петко Петков получава трайни неврологични увреждания. По-късно в дома му са открити и иззети незаконно притежавания 47 боеприпаси -сачми 8 калибър и размер от 6 мм.

По време на следствието и делото Борис не съдейства, разказва служебният му защитник адвокат Кольо Стойков.

Много трудно осъществявахме контакт с него, на няколко пъти го търсиха, докато дойде да седне за разпит, но беше все недоволен от въпросите, които му се задават. Искаше да си сменя адвоката, а в същото време му се беше дала възможност да си упълномощи редовно адвокат, но не го и направи. След няколко отлагания на разпити, на дати и часове, в края на краищата го проведохме заедно с него. И отказваше да подпише протоколите за разпит, по няколко пъти преповтаряше страниците от материалите по досъдебното производство. Поведението му беше много странно, малко арогантно,самият му характер беше такъв един по-особен“, спомня си адвокат Стойков.

Първоначалната присъда на Русенския окръжен съд е 3 години условно. Само три дни след произнасянето й, намиращият се под домашен арест Борис  изчезва. Това се установява при обжалването, когато той не е намерен на посочения адрес и никой не знае къде е. По-горните съдебни инстанции го осъждат задочно на 6 години затвор ефективно. От 2012 г. е обявен за международно издирване с червена бюлетина на Интерпол, а местонахождението му става ясно едва на 19 май, когато е арестуван във Франция.

Борис Станев бе задържан на гара „Сен Шарл“ в Марсилия заради подозрителното си поведение, а в раницата му са открити кабели и материали, които биха могли да се използват за направата на бомба. Впоследствие прокуратурата в Марсилия свали обвиненията за тероризъм, но остави Станев в ареста, тъй като стана ясно, че има издадена европейска заповед за арест от българските власти и се издирва с червена бюлетина от Интерпол. От френската прокуратура уточняват още, че българинът не е дал никакви обяснения относно намерените у него електрически материали, които, както е обяснил прокурор Ксавие Тарабьо, сами по себе си не са опасни, но могат да се използват за изработката на експлозиви. По време на разпита в Марсилия Станев е отказал присъствието на адвокат, а само е поискал преводач. Очаква се решението на френския съд за екстрадицията му.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари