Задържаната руска журналистка с първи коментар след ареста

1
Овсянникова е майка на две деца, родена е в Одеса и от години живее в Москва
Овсянникова е майка на две деца, родена е в Одеса и от години живее в Москва Видео: NOVA

Съдът ѝ определи глоба от 30 хиляди рубли

Журналистката Марина Овсянникова от „Първи канал” с първи коментар след излизането от ареста. Припомняме, че тя беше задържана, след като влезе в студиото на държавната телевизия с антивоенен плакат по време на емисия новини, информира  NOVA

След като излезе от съда, където получи само административно наказание - глоба, 44-годишната журналистка направи емоционално изявление за снощната си поява в националния ефир на руската държавна телевизия.

„Това беше мое собствено решение срещу войната. Реших да го направя, защото не харесвам това, че Русия започна инвазията. Това беше наистина ужасно”, смята тя.

След изслушването ѝ в съда Овсянникова разказа пред репортери, че не е имала право да говори с близките си и че не ѝ бил назначен дори служебен адвокат.

„Това бяха наистина тежки дни за мен. Два дни не съм спала. Разпитът продължи повече от 14 часа и нямах право да се свържа с близките си или дори с адвокат. Имам нужда от почивка, ще коментирам случая допълнително утре”, добави журналистката.

Съдът в московския район Останкино определи глоба от 30 000 рубли (ок. 247 евро) за организиране на неразрешена публична проява, каза говорителка на съда. ТАСС посочи, че според материалите по делото за административно нарушение журналистката е била санкционирана не за своята акция в телевизионното студио, а за отправения преди това видеопризив към участия в неразрешени протестни акции.

Независимият сайт „Медуза” пише, че срещу нея се водела и проверка по новия закон за публичното разпространение на лъжливи информации за руската армия. Наказанията, които той предвижда, са до 15 години затвор. 

По информация на агенция ТАСС Овсянникова е майка на две деца, родена е в Одеса и от години живее в Москва. Преди също е споделяла в социалните мрежи разочарованието си от пропагандната машина на руската държавна политика. Дързостта ѝ се превърна в световна сензация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    ...
    Явно е много слаб журналист, щом се занимава с пропаганда, независимо в полза на коя страна. Кифла !
  • 3
    3
    хахаха
    Вашата кухня за готвене на хора, подхвърляне на наркотици и прокурорския съпорт за правене на невинния виновен е ясна на огромен брой хора. Но и тази некадърна патология е в началото на края си. Пуснете чуждестранна организация за правата на човека в ареста и да видим с какъв доклад ще излезе. Ако ви стиска, палячовци с бели чорапи над глезена. Пуснете и официална информация, колко кубика вода използва ареста през лятото и защо е това огромно количество. Има ли изобщо водомер в полицията ? Защо пребивате болни хора в ареста, които настояват да си получат лекарствата, с какво ви заплашват, че ги биете ? Къде са правозащитните организации ? Кои сте вие ? Празноглави отрепки.
  • 1
    2
    До 1:
    Изчерпателен преразказ. Точна фактология. Предполагам имаш не едно и две преживявания в компанията на криминална полиция. И ... да не забравяме – невинен и наклеветен си бил, нали?
  • 0
    1
    хахаха
    Ами в Русе, като те задържи кримианална полиция, да не би да ти дават веднага адвокат и връзка с близки ? Облъгват те по 2,3 дни, за да те обработят в тяхна полза. А после в следствения арест, не пускат адвокат при теб с МЕСЕЦИ. Това е тук, у нас, в Европа, лицемерни отрепки. Условията и банята в Аушвиц са били по-добри от тези, които са в момента в следствения арест на кръговото. Храната няма да я коментирам, ако изобщо може да се нарича храна. Лицемерни боклуци сте господа демократи.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари