Задържаха рекордно количество оръжия

0

Петима бяха задържани под ръководството на специализираната прокуратура в Стара Загора.

Те са част от организирана престъпна група, занимаваща се с държане и продажба на огнестрелни оръжия. Двама от тях са действащи работници в оръжеен завод, само един е криминално проявен, с условна присъда, информира Нова телевизия.

"В рамките на акция, която се проведе вчера през деня, са открити общо 14 пистолета, 6 пушки, 5 цеви, 36 пресовки от взривното вещество хексоген, 556 броя патрони, около 30 гилзи. Установени са капсул-детонатори – 7 броя, взриватели за гранатомет – 3 броя, взриватели за гранати – 4 броя. И множество други оръжия и боеприпаси", обясни говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова.

Днес ще стане ясен броят на хората, на които ще бъдат повдигнати обвинения. 

"Групата се занимава с изключително опасна, престъпна дейност, която може да рефлектира и върху цялата сигурност на българските граждани", поясни  говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова. 

"Реализацията в Стара Загора е действително значима. Такова количество оръжие и боеприпаси, и взривни вещества – особено взривните вещества – 36 хексогенови пресовки, които са намерени, е достатъчно количество да се осъществи един действително голям терористичен акт. Действително, залавянето на тези незаконни оръжия, правят обществената сигурност на по-високо ниво. Когато изземем такива количества оръжие, смело мога да заявя, че работим по всички възможни хипотези, нито една от които не следва да бъде подценявана", коментира главният секретар на МВР Георги Костов. 

"Има данни по това производство за осъществена сделка за взривно вещество, преди задържането на тази група. Тази сделка е с международно участие. Самото количество взривно вещество е може би едно от най-големите задържани до момента, можете да си представите, че едва ли е ползвано за лов риба. Такова количество може да срути един жилищен блок, да не кажа – няколко", заяви Иван Гешев, шеф на специпрокуратурата. 

От прокуратурата отказаха да обявят името на завода, в който работят двама от задържаните. 

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

На плажа, два шезлонга и чадър са 100 лева. Не са скъпи. И в ИКЕА са толкова…

Харесай Дунавмост във Фейсбук