Задължителната подмяна на топломери и водомери ще бъде за сметка на домакинствата

9
Новите правила влизат в сила от 2027 година
Новите правила влизат в сила от 2027 година Видео: bTV

Новите правила влизат в сила от 2027 година

Нови правила за топломери и водомери. Всички те трябва задължително да могат да бъдат отчитани дистанционно от 1 януари 2027 година. Подмяната на уредите е за сметка на домакинствата.

Решихме на 100% да минем на радиоотчитане и да не се влиза вече в нашите апартаменти и всеки божи месец ние да имаме точен отчет и на топлата вода, и на студената вода и на топлоразпределението ни по апартаменти“, обясни пред bTV инж. Оник Пилибосян, домоуправител.

В новите топломери има чип, който позволява данните да се отчитат от разстояние. Всеки абонат със стар топломер, трябва да плати за смяната му с нов. Тъй като ще има домакинства, за които смяната на топломерите ще е финансов проблем, омбудсманът призова държавата да помага.

Смятам, че домакинствата трябва да бъдат подпомогнати. За хората, които получават социални помощи, този разход трябва да бъде изцяло поет. За останалите домакинства, ако няма възможност да бъде поето изцяло, поне процент от общата стойност да бъде поета от държавата. Наистина тежестта е много сериозна, а хората нямат вариант, освен да подменят тези уреди“, обясни Диана Ковачева.

Освен топломерите, задължително се сменя и водомерът за топлата вода, който също трябва да е с радиотчитане. Колко би струвала смяната - четете на businessnovinite.bg.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    12
    Търговия и услуги
    В магазини, складове, на пазара и т. н. чия собственост са измервателните уреди?!
  • 12
    11
    Ко?
    Преди две години сменях водомери - и за топла , и за студена вода! Казаха ,че се сменят на 10 години - 2031 може и да ги сменя! Топломерите, като искат да са дистанционни да ги платят те, мен не ме бърка да идват и да го отчитат!
  • 8
    10
    Румен
    Една стотинка няма да ви дам, гадни крадливи престъпници. От 01.01.2027г тръбите за парното отопление да изчезнат от апартамента ми, ако ли не собственоръчно ще ги премахна за моя сметка
  • 7
    9
    Човек
    Като си купувате домати,носите ли си кантар.....примерно.
  • 9
    8
    Абонат
    Нека уточним: Частни фирми "Топлофикация" EVN ... Решили да сменят устройствата за да съкратят инкасаторите. И ще карат клиентите си да ги платят. Ама аз вече си имам.. не е дистанционен ама е водомер.. Този стария какво да го правя? Ама ще бия една сонда и ще ви е...а м...ката.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари