Забулен протест: Жени в Кабул демонстрират подкрепа на талибаните

1

Афганистански жени, носещи фереджета, покриващи целите им лица, се събраха в лекционна зала на университет в Кабул, обещавайки ангажираност с твърдолинейната политика на талибаните относно сегрегацията между половете, информира "Франс прес", цитирана от News.bg.

Около 300 жени, покрити от главата до петите в съответствие със строгите нови политики за облеклото в образованието, развяваха знамена на талибаните, докато ораторите се нахвърлиха срещу Запада и изразиха подкрепа за политиката на ислямистите.

Няколко жени са носили сини бурки, които имат само малък мрежест прозорец, от който да се вижда, но повечето носеха черни никаби, покриващи по-голямата част от лицето освен очите.

Мнозина носеха и черни ръкавици.

Правата на жените в Афганистан бяха силно ограничени при управлението на талибаните в периода 1996-2001 г., но откакто се върнаха на власт миналия месец, те заявиха, че ще прилагат по-малко крайно правило.

Този път на жените ще бъде разрешено да посещават университет, стига класовете да са разделени по пол или поне разделени със завеса, съобщиха образователните власти на талибаните.

Те също трябва да носят характерна мюсюлманска роба и никаб.

Жените, за които организаторите казаха, че са студентки, изслушаха поредица от речи в образователния университет "Шахийд Рабани" в столицата Кабул.

Големите флагове на талибаните оградиха подиума, тъй като ораторите критикуваха жени, които протестираха в целия Афганистан през последните дни.

Те защитиха и новото правителство на Ислямския емирство Афганистан, което забрани демонстрациите, освен ако не бъде дадено разрешение от министерството на правосъдието.

Дауд Хакани, директор по външни отношения в образователното министерство, заяви, че протестът е организиран от жените, които са поискали и получили разрешение за демонстрация.

- "Не свободата" - "Ние сме против онези жени, които протестират по улиците, твърдейки, че са представителни за жените", каза първият говорител, покрит от глава до пети.

"Свобода ли е да харесваш последното правителство? Не, не е свобода. Последното правителство злоупотребяваше с жените. Те вербуваха жени само по тяхната красота", твърди тя.

Някои от публиката държаха бебета, които от време на време плачеха по време на речите, докато други бяха млади момичета, очевидно твърде млади за университет.

Студентка на име Шабана Омари каза на тълпата, че е съгласна с политиката на талибаните жените да си покриват главата.

"Тези, които не носят хиджаб, вредят на всички ни", каза тя, имайки предвид забрадките, носени от много мюсюлмански жени.

"Хиджабът не е индивидуално нещо."

Омари завърши речта си, като водеше припев на "Аллаху Акбар", или "Бог е най -велик".

Друг оратор, Somaiya, каза, че историята се е променила след завръщането на талибаните.

"След това няма да видим" бихиаби "(хора, които не носят забрадки)", каза тя.

"Жените ще бъдат в безопасност след това. Ние подкрепяме нашето правителство с всички сили."

След изказванията в залата за срещи жените се разхождаха в организирани редици на малко разстояние по улицата навън, държейки отпечатани транспаранти и оградени от талибански войници, носещи пушки и картечници.

Публичната демонстрация беше в ярък контраст със сцените в Кабул и другаде по -рано през седмицата, когато талибански бойци стреляха във въздуха, за да разпръснат редица протести срещу тяхното управление, като застреляха двама души.

"Жените, които напуснаха Афганистан, не могат да ни представляват", гласи един проталибански плакат в събота.

"Доволни сме от отношението и поведението на моджахедите (талибаните)", гласи друг.

Талибаните казват, че искат да се дистанцират от по -суровите политики на старото време, когато половината население е било изключено от работа и образование.

Според новите правила жените могат да работят "в съответствие с принципите на исляма", постановиха талибаните, но все още не са дадени малко подробности какво точно може да означава това.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари