Забраняват продажбата на БГ ракии и бренди без сертификат

0
Производителите на грозде, вино и оцет задължително влизат в специални регистри
Производителите на грозде, вино и оцет задължително влизат в специални регистри Снимка: Георги Кожухаров / Дневник

Забранява се предлагането на пазара на винени, гроздови и джиброви ракии, както и на бренди, произведени в България, които не притежават сертификат за автентичност.

Това е записано в нов Закон за виното и спиртните напитки, публикуван за обществено обсъждане на портала за обществени консултации, пише Investor.bg

Всяка партида от етилов алкохол от земеделски произход, дестилат от земеделски произход и спиртни напитки, произведени в България пък ще се придружава от протокол за изпитване, издаден от акредитирана лаборатория.

Производство на етилов алкохол от земеделски произход, дестилати и спиртни напитки с цел продажба ще се извършва от търговци, регистрирани по Търговския закон, Закона за кооперациите или по законодателството на държава – членка на Европейския съюз, или на друга държава – страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, както и на юридически лица, създадени въз основа на нормативен акт, които са вписани в регистъра на производителите на етилов алкохол от земеделски произход, дестилати и спиртни напитки. Регистърът ще се води от Министерството на икономиката, пише още в законопроекта.

Освен това Изпълнителната агенция по лозата и виното ще поддържа специален лозарски регистър, в който ще се вписват всички производители на грозде за вино и оцетопроизводители.

Предвижда се още нови лозя да се садят, а старите ще се презасаждат само със специално разрешение. Изпълнителната агенция по лозата и виното пък ще поддържа публичен лозарски регистър на интернет страницата си. Гроздопроизводителите ще удостоверяват правото да ползват имотите, а винопроизводителите и оцетопроизводителите - наличието на въведени в експлоатация обекти за производство със съответното технологично оборудване, Само вписани гроздопроизводители ще могат да произвеждат и предлагат винено грозде. Производството и предлагането на лозаро-винарски продукти ще става само от вписани за съответната дейност лица.

Създаване на насаждения с винени сортове няма да може да се прави без издадено разрешение от Агенцията по лозата и виното, предвиждат текстовете. Производителите ще са длъжни да изкореняват за своя сметка площите, засадени с лозя без разрешение в 4-месечен срок след установяването им. Ако това не се случи, те ще търпят санкции.

За лозя, засадени без разрешение, стопаните няма да имат право на подпомагане от бюджета и по европейски програми. За засаждане, презасаждане или присаждане за целите на винопроизводството ще могат да се използват само класифицирани винени сортове лози, регламентирани в наредба на министъра на земеделието. Засадените некласифицирани сортове подлежат на изкореняване, освен ако не са предназначени само да консумация в домакинствата на винопроизводителите, пише още в проектозакона. Със законопроекта се регламентират и видовете оцет, обозначенията на вината, категориите вина и други напитки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари