Вече ще може да варим ракия целогодишно

0
Освен това се връща решението вместимостта на малките казани да е до 1000 литра
Освен това се връща решението вместимостта на малките казани да е до 1000 литра

Ракия вече ще може да се вари целогодишно, а не както предвиждаше досега законът – половин година.

Това решиха депутатите, като върнаха старите правила в Закона за акцизите и данъчните складове. Решението бе прието на първо четене в парламента, предаде БНР.

Освен това се връща решението вместимостта на малките казани да е до 1000 литра, а не както беше прието преди това – до 500 литра.

Народното събрание реши още регистрацията, декларирането и заплащането на акциза за малък обект за дестилиране да отиде в правомощията на общините.

Предложението, с което се връщат старите правила за казаните с ракия, беше на Патриотичния фронт и Реформаторския блок. Така специализиран малък обект за дестилиране ще е с обща вместимост на съдовете до 1000 литра включително, в който физическите лица да могат да произвеждат ракия от грозде и плодове – собствено производство за тяхно лично потребление, до 30 литра годишно на семейство. 

Решението идва след неколкократни протести на собственици на казани. За промяната се застъпи и омбудсманът Мая Манолова, според която въвеждането на половин година разрешение ограничава правото на бизнес инициатива и поставя в неравноправно положение собствениците на казани.

В законопроектите, освен увеличаване вместимостта на съдовете в специализираните малки обекти за дестилиране, се отменят разпоредбите, според които марките казани могат да варят ракия само от 1 юли до 31 декември, а в останалото време, за да работят, е нужно да уведомят писмено Агенция „Митници“ в 14-дневен срок преди извършване на дейността.

Много от депутатите обаче не приемат напълно тези предложения и те могат да бъдат променени на второ четене.

Парламентът прие и промените, предложени от ПГ на ГЕРБ, с които регистрацията, декларирането и заплащането на акциза както и административния контрол преминават от Агенция „Митници” в правомощията на местната власт. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари