Забраняват нощното каране за младите шофьори

4
Младите шофьори няма да имат право да карат коли над 120 конски сили
Младите шофьори няма да имат право да карат коли над 120 конски сили

Младите шофьори няма да имат право да карат коли над 120 конски сили

Депутатите приеха на първо четене депутатите приеха промени в Закона за движението по пътищата. Представени бяха предложения на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и отделни предложения на Димитър Найденов и Настимир Ананиев от дясното обединение.

Една от най-обсъжданите точки в двучасовите разисквания бе идеята на ПП-ДБ за ограничения за нови водачи. До една година след взимането на книжка младите шофьори няма да имат право да шофират по тъмно (между 22:00 и 6:00 ч.) и няма да имат право да карат коли над 120 конски сили. От ИТН шумно възразиха срещу това предложение. Според тях един млад шофьор може да стане добър, само ако шофира редовно.

Настимир Ананиев от ПП-ДБ заяви, че новите водачи правят до 22% от ПТП-тата през нощта, така че мерките трябва да бъдат насочени в тази посока. Ананиев обясни, че ограниченията за младите водачи имат за цел да изградят у тях навика да не употребяват алкохол, когато им предстои да шофират вечер. Тошко Йорданов възрази, че доста от произшествията стават заради лоша инфраструктура, както и заради ниското качество на курсовете за шофьори. На същото мнение бяха и от "Възраждане".

От ГЕРБ пък поискаха да се дадат допълнителни правомощия на определените от министъра на вътрешните работи служби да имат право да спират пътните превозни средства, да проверяват документите за самоличност и свидетелството за управление, както на водача, така и на пътниците. Освен това се предлага същите тези лица да имат правото при извършване на проверката да връчват на и водача, и на пътниците невръчени електронни фишове за нарушения.

Също така се предвижда определените от кметовете на общини служби за контрол да могат да използват технически средства и системи, заснемащи и записващи датата, мястото, точния час и вида на нарушението, както и регистрационния номер на моторното превозно средство, с което е извършено нарушението. Те ще имат право да преместват или да нареждат да бъде преместено паркирано в нарушение пътно превозно средство, както и право на достъп до информационната система на Министерството на вътрешните работи, в която са отразени невръчени електронни фишове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    5
    fdqbm
    Аз лично изкарах книжка през 2013 година и 3 години тоя документ само обираше прах из чекмеджетата. Станах активен шофьор през 2016 година, или иначе казано 3 (три) години след това. По силата на сегашните промени няма да ме лови нито шофирането след 22:00, нито ограничението от коли до 90 kW. Отново се гласуват и приемат абсолютни безсмислици, които с нищо няма да допринесат за пътната безопасност. Очевидно тия в парламента изобщо не разбират същността на прооблема.
  • 3
    4
    СкъсанЛявЧервенШушон
    Законът не трябва да е така направен, че под неговата строгост да попадат и съвестните млади шофьори какъвто е да забранят да се карат мощни автомобили и да не карат млади шофьори през нощта. Законът трябва да е строг за нарушителите. Това означава, че който направи тежко произшествие пиян, дрогиран, има убити, освен наказанието с лишаване от свобода и пари, да им се отнема книжката завинаги, а при хващане след това с фалшива книжка или без книжка, затвор от 5-10 години и глоба от 20 хиляди лева.
  • 6
    3
    жоро
    Депутатите изобщо знаят ли какво е кон ?
  • 9
    2
    ЗАКРИВАЙ
    Тотално неразбиране на проблема има от властта. Като се извади статистиката съвсем ясно се вижда, че младите шофьори са малък процент от нарушителите, особенно тия с тежките нарушения. Какво стана с циганите с шофьорските книжки и без дипломи за основно образование? Редовно такива индивиди причиняват изключително тежки катастрофи. По пътищата е пълно с пияни, неграмотни и/или озлобени шофьори. Всеки трети си демонстрира простотията като е с колата. Бясно каране, бясно изпреварване на забранени участъци. Всичко това придружено с клаксони, размахване на пистолети и прочие действия срещу нормално шофиращите. Тия кьорфишеци са прехвърляне на отговорност, тъй като не могат да озаптят дебилите.
  • 10
    1
    Идиоти, сър!
    Значи на 18 години полагам успешен изпит и получавам СУМПС. Не шофирам една година. Изобщо. Ама нямам навъртян нито един километър! И след изтичането на тази година, след ГОДИНА И ЕДИН ДЕН вече имам право да управлявам през нощта, и то автомобил над 120 коня?!!! Е не сте ли идиоти, мама ви депутатска???
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари