Забраняват мобилните телефони в училищата на Нидерландия

1
Един от най-големите проблеми за образованието са смартфоните
Един от най-големите проблеми за образованието са смартфоните

Един от най-големите проблеми за образованието са смартфоните

Доклад на ЮНЕСКО показва, че прекомерната употреба на смартфони е пряко свързана с по-лоши резултати в училище. Затова и все повече държави ограничават използването им в училищата. С настъпването на новата година това ще стане и в Нидерландия, предаде БНТ.

Мобилните телефони разсейват и затова още от миналата година те са заключени в шкафчетата по цял ден в това училище в нидерландския град Ден Бош.

"Имаш повече физически контакт с другите."

"Фокусираш се по-добре и през междучасията се забавляваш повече".

Преподавателите са доволни.

"Едва ли това е решението, но виждам ученици да четат през междучасието , а това едва ли се е случвало преди", казва Ян Вирц, учител в Нидерландия.

Мярката засяга вече цялата страна.

"Това е част от по-голяма офанзива. Идеята е: махнете мобилни телефони, заменете ги с книги", казва Елс Стронкс, професор в университета в Утрехт.

Остава обаче в употреба друго устройство, което може да застраши кампанията - Ай падът.

"Ай падът винаги е на чина и може да си играеш тайно. Ако искате това да се избегне той също трябва да се забрани."

Забраната на смартфоните в училище дава добри резултати там, където е въведена, показват данни от Белгия, Испания и Великобритания. Темата се обсъжда и в Дания, която е едно от най-напредналите дигитално общества.

Скорошните препоръки на министерството на образованието е училищата да установят принципи за използване на мобилни телефони, да блокират достъпа до неподходящи уебсайтове и компютърът да се затваря в началото на учебния час. Вдъхновение за проекта е гимназия, която е забранила употребата на мобилни телефони в клас още през 2020 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Стефан
    В Русия ги забраниха преди месец. Трябва и у нас да бъдат забранени. Данните от много изследвания по света- ментални, психологически, криминалистични за ниво на интелигинтност и др. убедително показват,че мобилните телефони повече вредят на човека, отколкото му помагат.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари