Забраняват колите в Морската градина във Варна

0
Решението взе местната община, предстои да се уточнят детайли
Решението взе местната община, предстои да се уточнят детайли Снимка: Деян Герговски / ДАРИК

Комисията по безопасност на движението към Община Варна реши на свое заседание да предложи достъпът на автомобили в Морската градина да бъде забранен чрез актуализация на наскоро приетия Генерален план за организация на движението в общината, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна.

В следобедните часове бе свикана извънредна среща с представители на комисията, два дни, след като дете беше блъснато от автомобил на паркинг в Приморския парк и загина. С промяната в плана ще бъде регламентирано поставянето на забранителните знаци на входовете на парка. По време на заседанието зам.-кметът Тодор Иванов заяви, че достъпът на автомобили ще бъде спрян, въпреки излязлото преди време решение на съда за недопускане на автомобили. Втората мярка, която ще бъде предложена на кмета е да се дадат допълнителни пълномощия на Общинска полиция с контролни функции. Полицаите ще следят за неспазващи пътните знаци нарушители. Според зам.-кмета Тодор Иванов даването на правомощия на общинските полицаи е регламентирано от закона.

Третото решение на комисията е да се определи режим на изключения за служебните автомобили, които обслужват обществени заведения като Карин дом, Зоопарка, Делфинариума, но и барове и ресторанти, както и частни кабинети за лечение на хора с ортопедични проблеми. Най-вероятно ще бъде определен часови диапазон, в който тези автомобили ще могат да влизат в парка. Очаква се веднага предложенията да бъдат депозирани при кмета. От своя страна той трябва да ги внесе за гласуване в Общинския съвет. На срещата днес стана ясно, че на практика, след поставянето на забранителни знаци, ползването на паркинги няма да е разрешено. Според зам.-кмета по правните въпроси Пламена Маринова, все още не може да се каже колко точно ще отнеме въвеждането на ограничението. Целта на администрацията е да изпипа решението така, че то да не може да се обжалва в съда.

Със сигурност забраните ще предизвикат недоволство сред собствениците и ползвателите на имоти в Морската градина, но нрябва да се съобразим и с обществения интерес“, добави Тодор Иванов. На срещата присъстваха представител на районните кметства, на Общинска полиция, както и членове на Велоклуб „Спартак“, и на Сдружението „Варна диша“, което бе един от инициаторите на вчерашния протест, провокиран от тежкия инцидент с 5-годишното дете в събота.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари