Забраняват износа на дървесина

0
Тримесечният мораториум цели да ограничи незаконната сеч
Тримесечният мораториум цели да ограничи незаконната сеч

Тримесечният мораториум цели да ограничи незаконната сеч

Тримесечен мораториум върху износа и изпращането на необработена дървесина предлагат депутати от ГЕРБ. Цвета Караянчева и Цветомир Михов обявиха, че във връзка с констатирани нарушения на горските територии на страната внасят предложение за тримесечно спиране на износа и изпращането на необработена дървесина.

"Износът е описан в Закона за горите и може да се спре към трети страни извън ЕС, или страни, с които имаме договорка за износ. Ние искаме забрана за изпращане и на необработена дървесина, обхващаме и страните в ЕС", обясни Цвета Караянчева. Тя добави, че предложението обхваща цялата гама от необработена дървесина, като в него са описани кодове на видовете дървесина.

"В тази тримесечна забрана ние ще направим законодателни промени, които ще доведат до намаляване на незаконната сеч. Ще променим и Закона за горите. Ще напишем и правила за стимулиране на нашите производители", обеща Караянчева. Депутатът от ГЕРБ обясни, че това е дълго чакана стъпка от страна на българските граждани, а промяната ще даде възможност да опазим българската гора.

"Има райони в България, където има по 5-10 хектара частни гори и когато всеки собственик реши да сече, се получава оголване", добави тя. Според Цветомир Михов, ефектът от мораториума ще бъде усетен мигновено, тъй като забраната на износа ще намали и сечта. Вътрешният пазар е много по-малък от този за износ и това ще намали сечта, посочи той.

Само преди няколко дни на пресконференция в Министерство на земеделието зам.-министърът Георги Костов обяви, че тъй като заради европейските правила няма как да забраним износа, министерството е изготвило предложения за промени в Закона за ДДС. Идеята е да се забрани връщането на ДДС за износ на дървен материал, което според МЗХ и финансовото министерство ще сложи икономическа преграда на опитите да се експортира необработен дървен материал. 

Източник: news7.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари