Румъния ще забрани износа на дървесина

0
Румънското правителство планира да забрани износа на дървесина
Румънското правителство планира да забрани износа на дървесина

Румънското правителство планира да забрани износа на дървесина за определен период, заяви премиерът на страната Виктор Понта, цитиран от румънската агенция Mediafax.

Правителството вече е подготвило извънредно проектопостановление за процедурата, което обаче засега е спряно от министерството на правосъдието. Понта пък е поискал от представители на министерството да открият правно решение на проблема до следващата седмица и е заплашил, че ако това не се случи, може да си търсят нова работа.

Премиерът изтъкна, че парламентът на страната подкрепя добавките към Кодекса за горите, приет от правителството, но румънският президент Клаус Йоханис ги върна в парламента с цел те да бъдат прегледани още веднъж. В Сената, горната камара на румънския парламент, те бяха гласувани в същия вид и текстът вече е в комисиите в Камарата на депутатите.

От президентството публикуваха на официалния си уебсайт мнението на румънския Съвет за конкуренцията за добавките към кодекса, оповестено през март. В него се посочва, че ограничаването изкупуването или преработването на дървесина до 30% от количествата от всеки тип представлява препятствие пред търговията и че държавата трябва да го премахне, съобщи електронното издание Romania Insider. От съвета посочиха също, че липсва обществен интерес, който трябва да бъде защитен в случая и който би могъл да мотивира приемането на подобно ограничение като изключение в законодателството. От президентската институция предприеха действията, след като няколко политици обвиниха Йоханис в скрити интереси, свързани с Кодекса за горите.

Междувременно вчера представители на румънски правоприлагащи органи атакуваха 7 компании в окръг Бистрица-Насауд заради случаи на незаконно изсичане на гори, съобщи местното електронно издание Wall-street. Претърсена е била и служба от окръжното подразделение за горите. Следователите са иззели документи от офисите на главния мениджър и финансовия директор, твърдят източници от правосъдната система, пожелали да останат анонимни. Твърди се, че разследването е за корупция през периода 2009-2014 г. Една от претърсените компании, Frasinul SRL, е собственост на бизнесмена Траян Ларионеси, разследван и по друг случай, в който са намесени имената на полицейски началници на местно ниво, обвинени в злоупотреба с правомощия.

Източник: Агенция ПИК
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари