Забраняват бурките в цялата страна

4
Комисия на Парламента прие закона за бурките, внесен от Патриотичния фронт
Комисия на Парламента прие закона за бурките, внесен от Патриотичния фронт

В един ден Патриотите удържаха втора победа на парламентарния фронт. Забраната за бурките вече ще е валидна за цялата държава, а не поединично в една или друга община, съобщи Канал 3.

Това стана факт, след като вътрешната парламентарна комисия прие закона за бурките на Патриотичния фронт, и то единодушно, без нито един глас против. В подкрепа на закона застанаха и представителите на МВР и Министерство на правосъдието.

Шефът на вътрешната парламентарна комисия Цветан Цветанов обобщи, че темата вече се поставя в много общински съвети в страната, докато с приемането на закона парламентът ще реши нещата от раз.

"Това е разумният подход и смятам, че ще съумеем да облекчим и местната власт с подобни  решения", застана Цветанов зад коалиционните партньори от ПФ.

Зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов каза пред депутатите, че ведомството е направило съпоставителен анализ със законодателството по въпроса в другите европейски страни.

Според анализа, във Франция и Белгия се забранява носенето на облекло на обществени места, което скрива или прикрива лицето. Той добави още, че в доста германски провинции такова облекло е забранено да носят учителите. В Холандия има закон, който също забранява да се носи бурка на обществено място.

"Става въпрос за една опасна тенденция, която в българското общество се наблюдава приблизително от десетина години", защити законопроекта от името на вносителите лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Той предупреди, че у нас са налице опити на ядра на радикален ислям да разделят българското общество, който се финансира от външни фактори. Каракачанов е категоричен, че тези групи разделят и и мюсюлманите- такива, които са правоверни, носещи бурки и бради, както и на неправоверни. Законът цели да подпомогне правораздавателните органи да могат да санкционират тези "пропагандатори", както той се изрази.

"Прави се изключение за карнавали, спортни мероприятия, но само за състезатели, не и за публика, за мотористите и за носенето на прикриващо облекло по медицински причини. Не сме откривали топлата вода", каза войводата.

От МВР пък са доволни, защото ще могат много по-лесно да разпознават футболните хулигани, които си слагат маски на лицето и след това остават неразпознаваеми.

Източник: Канал 3
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари