Забраниха окончателно носенето на бурки на обществени места

0
Контролът по спазването на закона ще се осъществява единствено от МВР
Контролът по спазването на закона ще се осъществява единствено от МВР Снимка: БГНЕС

"Носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето, е разрешено само в регистрираните молитвени домове и храмове и у дома.

На улицата и на обществени места то не е позволено и е в нарушение на закона".

Това поясни председателят на Комисията по вероизповеданията и правата на човека Красимир Велчев, предаде БГНЕС.

Комисията по вероизповеданията и правата на човека прие на второ четене Законопроект за носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето, известен като „Законопроектът за бурките. „Това не е Закон за бурките. Това е Закон за носене на платове, маски и предмети, които прикриват лицето. Основният въпрос, който искаме да решим, е националната сигурност и сигурността на обикновения гражданин. По време на мирни демонстрации и шествия в последните години се появяват хора, които слагат маски на лицето си и започват провокации. Те застрашават включително здравето и живота на децата и на гражданите, които са излезли да протестират”, каза Велчев.

Той даде за пример, че след футболни срещи и спортни мероприятия също се появяват такива фенове, които прикриват лицето си, за да могат да извършват противозаконни действия. „Същото се отнася и за тези, които под формата на религиозни убеждения носят такива покривала на лицето. В обществото няма гаранция, че такива хора няма да извършат противообществени прояви и престъпления. Затова се приеха тези промени”, допълни Красимир Велчев.

Контролът по спазването на закона ще се осъществява единствено от МВР. „Ако контролът се прехвърли на повече организации или ведомства – значи да няма контрол. Целта е да има контроли да се спазва законът”, уточни той.

"Глобата за първо нарушение е 500 лв. за второ и всяко следващо нарушение е 1500 лв. Ако нарушението е било извършено от държавни служители е 500 лв. за първо и 2000 лв. второ и всяко последващо нарушение. Глобата за първо нарушение е като предупреждение, а след това глобите стават по-високи", обясни Велчев.

„По вносител бяха предвидени други законодателни мерки за лишаване от свобода, но се съобразихме със становище на главния прокурор, в което казва, че когато става дума за принуда на носене на облекло, прикриващо или скриващо лицето и сега в Наказателния кодекс е предвидено до 6 години лишаване от свобода за хора, които принуждават. Когато става дума за склоняване обикновено се отнася за малолетни. Не можеш да тръгнеш да склоняваш един човек на 50 години да си слага бурка или да си покрива главата. Ако това стане, но е по принуда”, коментира Велчев.

Той обясни, че подрастващото поколение и децата трябва да бъдат опазени.

Според него втората крачка, която трябва да се направи, са промени в Наказателния кодекс – да се обмисли добре една такава форма, която да възпира хора, които се опитват да склоняват, да заплащат носенето на такова облекло. „За което има сигнали и съмнения, че дори и в Пазарджик им е заплащано. Когато трябва да се докаже това нещо е трудно”, обясни още Велчев.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари