Забраниха на румънски овце да пасат край база на НАТО

1
Упорит овчар изгуби съдебната битка с американските военни
Упорит овчар изгуби съдебната битка с американските военни

Упоритият овчар Думитру Блежа изгуби съдебната битка с американските военни.

Румънски фермер, който от години води съдебна битка срещу държавата, за да пасе овцете си близо до военна база на НАТО, претърпя неуспех. Беше му беше отказано разрешение за кошарата, в която се намират животните.

Делото на 63-годишния Думитру Блежа се превърна в необичайна битка за власт между американските военни командири и упорития местен овчар.

През 2007 г. Блежа купи парцел от 2,5 хектара близо до българската граница и една година по-късно изгради подслон за своите овце без разрешение. Това се случи още преди да започне работа по военния обект Девеселу, припомня БГНЕС.

През 2014 г. най-високопоставеният служител на САЩ в базата, която е част от източноевропейската система за противоракетен щит на НАТО, заяви, че наличието на кошара с овце толкова близо до периметъра на базата, "подкопава минималните изисквания за сигурност" на съоръжението.

Министерството на отбраната на Румъния започна дело срещу Блежа за строеж без разрешение, което накара овчаря да поиска обезщетение от 18 000 евро (22 000 долара), в случай че трябва да разруши кошарата.

Върховният съд на страната в сряда се произнесе в полза на военните, въпреки че все още не е взел решение дали структурата трябва да се разруши или не.

Базата в Девеселу, която струва около 800 млн. долара, беше открита през май 2016 г., вбесявайки Русия, която гледа на нея като на заплаха за сигурността на прага й, уточнява БГНЕС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари