Забраниха 50 тона млечни биопродукти

0
Забраниха 50 тона млечни биопродукти
Снимка: senzacia.net

Общо 50 тона млечни продукти - сирене и кашкавал, е забранила Българската агенция за контрол на храните (БАБХ) миналата седмица на фирма, която носи името "био", но не разполага с хладилни камери, а в същото време продава млечни продукти. Това обяви изпълнителният директор на агенцията Пламен Моллов по време на конференция "Био" ли е бъдещето на българското земеделие".

В началото на април БАБХ ще инициира специална пресконференция, на която ще представи данни от проверките на всички храни, както и на подготовката за Великденските празници, каза Моллов, цитиран от БТА. "За нас биопродуктите са продукти като всички останали и те подлежат на всички общи правила за контрол. Биохраните обаче са с една идея по-добре контролирани и такова трябва да бъде и доверието към тях, защото за тях има сертификационна схема", коментира още той.

Директорът на БАБХ подчерта, че потребителите трябва стриктно да следят написаното на етикета, където думата "био" трябва да присъства. Общо 1100 проверки на биопродукти е извършила агенцията през миналата година и няма констатирани нарушения. "Аз обаче имам известни резерви към тези резултати", посочи той и се аргументира с ниската успеваемост при съставянето на актовете за административно нарушение. "При традиционните продукти успеваемостта е 1 на 100 за цяла година. За миналата седмица тази успеваемост е 1 към 2 - на всеки две проверки има по един акт, което дава повод за заключения и по отношение на биохраните", смята Пламен Моллов. Според него биологичното производство на храни в България има голямо бъдеще и с него страната ни може да бъде конкурентна на международния пазар.

Източник: Дартс Нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари