Забраната за внос на стоки от Украйна ще повиши цените у нас

1
Такова е становището на Асоциацията за защита на потребителите във връзка с временната забрана за внос на над 20 вида храни с произход от Украйна
Такова е становището на Асоциацията за защита на потребителите във връзка с временната забрана за внос на над 20 вида храни с произход от Украйна

Такова е становището на Асоциацията за защита на потребителите във връзка с временната забрана за внос на над 20 вида храни с произход от Украйна

Забраната за внос на зърно, слънчоглед и други храни от Украйна ще повиши цените на хляба, олиото, млечните и месните продукти и други стоки на българския пазар. Това от своя страна отново ще доведе до по-висока инфлация в страната и затова мярката бързо трябва да бъде отменена. Това е позицията на Асоциацията за защита на потребителите във връзка с временната забрана за внос на над 20 вида храни с произход Украйна, която влиза от днес. Вместо това организацията предлага да бъде засилен контрола от Българската агенция за безопасност на храните за качеството на вносната продукция.

„Решението на служебното правителство е шизофренно, което едновременно се бори с високи и ниски цени на една и съща категория стоки. Когато в цяла Европа горивата и селскостопанската продукция поевтиняват и това започва да се отразява на крайните цени на храните надолу, в България говорим за задържането им. А даже и до тяхното увеличение”, коментира Пейо Майорски. Според него идеята да се подкрепят зърнопроизводителите със забраната за внос ще бъде за сметка на българските потребители. "Отделно земеделските стопани ще получат допълнителни субсидии, а цялата сметка ще я плащаме данъкоплатците", допълни той.

„Само свободната конкуренция може да регулира цените на пшеницата и слънчогледа, които се търгуват на международните борси“, обясни Пейо Майорски. При забраната за внос веднага ще се покачат стойностите им на вътрешния пазар, което ще се отрази и ще доведе до поскъпването на брашното и след това по веригата на хляба, олиото, млякото, млечните и месни продукти, защото животновъдите ще бъдат принудени да купуват по-скъпи фуражи, каза Майорски. След това ще дойде искане и от животновъдите за нови помощи и субсидии. Ударът ще бъде нанесен изцяло върху преработвателите и бизнеса, които ще пострадат и ще се наложи да затварят производства и освобождават работници. Те ще загубят пазари и износ, а от там ще има последствия за цялата икономика и покачване на безработицата. Вината този път няма да бъде на търговците, прекупвачите и спекулантите, а на служебното правителство, което прави картел на пазара заедно със зърнопроизводителите", се казва още в позицията на АЗП.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    2
    ...
    Върнете ни канцерогена от украйна. Беше толкова вкусно. За 6 месеца изгрухахме 600 000 тона. Искаме да плюскаме отрова. Къде е демокрацията ?
  • 10
    1
    Дгд
    А добър ден. Нали това е целта им. Да унищожат българите и да направят определени хора милионери.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари