Забраната за продажба на "райски газ" в заведения мина на първо четене в земеделската комисия

1
Решението на депутатите беше единодушно
Решението на депутатите беше единодушно Снимка: Цветомир Петров / БТА

Решението на депутатите беше единодушно

Комисията по земеделието, храните и горите прие единодушно на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за храните, внесен от Костадин Костадинов ("Възраждане") и група народни представители на 6 януари тази година.

Предложената промяна се отнася до разпространението на диазотен оксид, т. нар. райски газ. Във връзка със зачестилата му употреба миналата година беше забранена продажбата на и употребата от лица под 18 години. Липсва обаче законова регламентация за условията и реда за продажбата и употребата на веществото в хранително-вкусовата промишленост.

Целта на законопроекта е въвеждане на забрана за употребата на диазотен оксид в заведения за храна и напитки, която в момента е масова. "Употребяван в хранително-вкусовата промишленост, той е напълно безвреден за здравето на хората, но при директно вдишване нанася сериозни щети върху централната нервна система", пише в аргументацията на вносителите.

Членовете на комисията бяха единодушни, че това продължава да е проблем, тъй като в настоящата ситуация лицата под 18 години също имат лесен достъп до "райски газ".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    1
    дишащ
    аве ще си дишам отвън, къф е шибания проблем.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари