Райски газ се продава свободно пет месеца след забраната

0
От август миналата година до сега са извършени над 10 600 проверки
От август миналата година до сега са извършени над 10 600 проверки

От август миналата година до сега са извършени над 10 600 проверки

Пет месеца след като започнаха проверките срещу разпространението и употребата на райски газ - по заведенията продажбата му продължава, съобщава bTV. Междувременно МВР обяви специализирани акции около нощни заведения и игрални зали.

„Тези проверки не са инцидентни. Те започнаха на 5 август 2002 г., когато бяха приети измененията в Закона за здравето, който регламентира продажбата на райски газ в закрити помещения, както и продажбата му на лица, които не са навършили 18 години“, обясни старши комисар Васил Костадинов, директор на ОД на МВР-Пловдив.

От думите му стана ясно, че тези проверки ще бъдат постоянни. Те ще се правят както в търговските обекти ,така и в увеселителните заведения. Последната такава проверка е била преди около две седмици в известна пловдивска дискотека. В момента на продажба там са били открити 21 флакона с райски газ и 23 балона, поясни още старши комисар Васил Костадинов.

Въпреки всичко се оказва, че не е трудно да си купиш райски газ на улицата или в заведение. В интернет има десетки обяви.

„Това, което ние можем да направим, е да препратим тези сигнали към министерство на здравеопазването, ако констатираме нарушения по Закона за здравето“, обяснява Игнат Арсенов, директор КЗП.

От здравното министерство казват, че от август миналата година до сега са извършени над 10 600 проверки, като са издадени 69 предписания. Наложените глоби са едва четири.

„Ако се констатира нарушение относно употребата на райски газ от непълнолетни лица, по най-бързият начин се установява контакт с родителите. Ако се установят нередности, тъй като това е противообществена проява, непълнолетното лице може да се заведе на отчет. Следва работа с родителите и детето“, обясни и Дойко Иванов, инспектор към Детска педагогическа стая.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    Николай
    Райски газ се продава свободно в дискотелките в Русе! На Буда лично го видях, макар и при наличието на цивилни полицай в заведението! Контролните органи спят! Всичко е абдикиралои е на самотек! Направо да идва някой да ни завзема и да въведе ред!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари