Детски психолог успя да си купи 50 капсули райски газ въпреки забраната

0
Държавата официално забрани употребата на райски газ и от възрастни
Държавата официално забрани употребата на райски газ и от възрастни Видео: bTV

Държавата официално забрани употребата на райски газ и от възрастни

Дни след като държавата официално забрани употребата на райски газ и от възрастни, той масово продължава да се използва. Клипове в социалните мрежи показват, че и досегашните забрани се нарушават.

В центъра на Русе дни след пълната забрана на райския газ осем непълнолетни момичета пълнят балони и го дишат.

По случая е сезирана прокуратурата, образувана е и преписка. Все още се установява кои са момичетата от клипа и от кого са го купили. Грижата по контрола е на регионалните здравни инспекции. Твърдят обаче, че на практика ръцете им са вързани, предаде bTV.

Доказването на райски газ, ако той не е в оригиналната си опаковка с етикет, на който е написана химичната формула и съдържанието на веществото, няма как по друг начин да се докаже. Тоест ако райският газ вече е в балон или в друг носител, е много трудно, почти невъзможно“, коментира д-р Павлина Симеонова от РЗИ - Русе.

Според експертите контролът липсва, а първо трябва да се спре онлайн продажбата му.

Първата ми работа вчера беше да проверя мога ли да си купя. Аз успях да си купя. Купих си около 50 капсули заедно с балоните. Пишеше, че това е за хранителни нужди, но не разбрах, защо са балоните“, коментира Иван Игов, училищен психолог.

Райският газ е наркотик, но има разлика между него и останалите наркотици. Тъй като това вещество отдавна се използва от индустрията и то не може да бъде забранено императивно“, посочва д-р Иван Колчаков от „Софиямед".

Елица Йорданова припомня случая със сина ѝ, който припада, след като консумира алкохол и райски газ в дискотека в Правец.

„Не е по никакъв начин известно дори и на специалисти какъв е ефектът от използването на райски газ и алкохол или райски газ и други упойващи вещества“, казва тя.

Според нея, за да спре напълно употребата му, веществото трябва да бъде приравнено към наркотиците.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари