Забрана на електронни цигари на закрито?

0
От организацията ''България без дим'' предлагат забраната да включва също наргилета и нагреваеми продукти
От организацията ''България без дим'' предлагат забраната да включва също наргилета и нагреваеми продукти

От организацията ''България без дим'' предлагат забраната да включва също наргилета и нагреваеми продукти

Електронните цигари да бъдат забранени на закрити обществени места. За това настояват от организацията ''България без дим'' и предлагат забраната да включва също наргилета и нагреваеми продукти. Правителството вече предложи да не се продават електронни цигари с вкус. Ако тези идеи бъдат приети, изделията няма да се предлагат в магазини и сайтове от 1 януари догодина, информира БНТ.

През последната година все повече непълнолетни масово купуват заместващи цигарите изделия с високо съдържание на никотин. Организацията "България без дим" от години настоява електронните устройства да бъдат забранени на закрити обществени места, каквато практика вече има в Ирландия, Франция и Скандинавските страни.

"В момента предстои обсъждане на повишаването на акцизите на тези изделия, които не съдържат даже никотин в тях, което е много разумно, защото и малките деца се опитват да копират това и използват такива устройства. Това може би ще влезе чрез промени в закона за здравето. За сега сме го предложили само на министерството на здравеопазването имали сме и разговор с заместник министри", каза д-р Гергана Гешанова.

Основният проблем при електронните изделия са ароматизаторите, които водят до висок риск от белодробни и сърдечно съдови заболявания.

"Тези млади хора живеят в мит, че те са безвредни. Когато нагрее батерията, всички тези токсични вещества се изпаряват и се приемат в дихателната система. В последно време обаче се продават вейпове, които са със синтетично вещество, което е подобно и аналогично на тетрохидроканабинола, който влияе много силно на централната нервна система", обясни д-р София Ангелова - пулмолог.

В момента забрана за пушене на електронни цигари има в градския транспорт, метрото, както и в голяма част от авиокомпаниите.

"Аз съм против пушенето на цигари на закрити места, защото чисто от здравословна гледна точна е по-добре хората да не пушат", коментира Методи Недев.

"Както са забранени обикновените цигари и електроните не е редно да се пушат", отбеляза Ана Методиева.

"Трябва наистина много сериозни санкции, но не знам това как би се случило. Успех на тези, които биха се заели с това нещо", смята Милена Алексова.

Проучване на Националния център за обществено здраве показва, че в България 46% от жените и 41% от мъжете ползват тези устройства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари