За Тошко Лихваря, луксозните джипове и други особености на вота в Лом

1
Заплахи за саморазправа пред очите на полицай, комисията на РИК - огромни мъже с луксозен джип
Заплахи за саморазправа пред очите на полицай, комисията на РИК - огромни мъже с луксозен джип Видео: Вестник Сега

Заплахи за саморазправа пред очите на полицай, комисията на РИК - огромни мъже с луксозен джип

Да си наблюдател в секция в затънтената провинция, особено в секция, където всички се познават и гласуването открито се дирижира, си е особен вид приключение. Което не е за хора със слаби нерви.

"Изборният процес се ръководеше от едно лице, което събираше лични карти, даваше и пускаше бюлетини в урните..., което е абсолютно незаконно. Когато подадох сигнал за нарушение, започна да ме заплашва, да ми крещи... Всичко това се разиграваше пред очите на полицая на секцията, който изобщо не реагира. Три пъти викахме полиция. Дойде и комисия от РИК - едни огромни мъже с луксозен джип с еднакви цифри, които даже не слязоха от колата, а привикаха лицето, поприказваха си с него и го пуснаха. Нищо не последва. По-късно научих, че този човек се казва Тодор Кирилов, който е известен като Тошко Лихварят, има криминално минало и се води застъпник на ГЕРБ-СДС на изборите. И въпреки всички скандали, той продължи да ръководи изборния процес. Но поне спря да пипа бюлетините", разказа Елисавета Белобрадова, наблюдател към платформата "Ти броиш" в секция в Лом, в изборното студио на "Сега".

Тя подчерта, че всички заплахи са били вербални. Така че хората не бива да се страхуват да са наблюдатели в подобни секции. "В един момент виждаш, че тях ги е страх. Очевидно е, че има нарушения. Очевидно е, че те не са очаквали някой да ги наблюдава. И агресията е резултат от страх", каза тя.

От предаването ще разберете още:

- Защо има толкова много грешки в изборните протоколи

- Как да се предотвратят манипулациите на изборите

- Има ли полза от наблюдателите в изборните секции

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари