За пръв път откриха "Омикрон" сред диви животни

0
През декември и януари изследователи от САЩ идентифицираха около две дузини белоопашати елени, заразени с “Омикрон“
През декември и януари изследователи от САЩ идентифицираха около две дузини белоопашати елени, заразени с “Омикрон“

Учени откриха „Омикрон“ и сред дивите животни

През декември и януари изследователи от САЩ идентифицираха около две дузини белоопашати елени, заразени с “Омикрон“, предаде bTV 

Това е първото доказателство, че този вариант на коронавируса се разпространява и сред животните, съобщава Business Insider.

Заразените елени живеят в окръг Стейтън Айлънд, Ню Йорк, където животните са близо до хората - те живеят в паркове и се разхождат свободно.

В действителност обаче географското разпространение на щама може да бъде неограничено: в САЩ има около 30 милиона елени от тази порода.

Други щамове на коронавируса са открити при котки, кучета, порове, норки, прасета, зайци и други животни, които са се заразили от хора. Така например, по данни на Министерството на земеделието на страната, в 15 американски щата масово са заразени с другите щамове на COVID-19 споменатите белоопашати елени.

Учените се опасяват, че елените и другите животни могат да се превърнат в "резервоари" на коронавируса, дори след като COVID-19 стане ендемичен за хората, подобно на грипа.

В най-лошия случай вирусът може да еволюира и мутира при северните елени, след което да се разпространи сред хората като по-смъртоносен вариант, но това развитие е малко вероятно, уверяват изследователите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Пържоли
    Да се отстрелят всички елени и на пържоли. Или поне да им раздадат маски :)
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари