За пръв път от години НОИ очаква повече пенсионери

1
Осигурителните експерти посочват две основни причини за това увеличение
Осигурителните експерти посочват две основни причини за това увеличение Снимка: БГНЕС

Осигурителните експерти посочват две основни причини за това увеличение

На фона на растящия дефицит в бюджета за пенсии стъпките на реформата Калфин вече не стигат, за да задържат броя на пенсионерите. За пръв път от години НОИ очаква увеличение на пенсионерите, вместо намаление. Това се вижда от мотивите към бюджета за държавното обществено осигуряване за 2024 г., който днес започва да се обсъжда в комисиите на Народното събрание.

Средният брой на пенсионерите за 2024 г. се очаква да нарасне до около 2 038 600 души. Това е с 12 300 души повече от заложеното в бюджета за 2023 г. Тези 12 300 души няма да съборят пенсионната система, но са тревожен симптом, че тя губи устойчивост по още една линия. По-високият брой на пенсионерите спрямо тазгодишния бюджет на ДОО се обуславя от наблюдаваното увеличение в броя на новоотпуснатите пенсии през последните месеци, което се очаква да продължи и през следващата година, обясняват от НОИ. Осигурителните експерти посочват две основни причини за това увеличение, пише СЕГА.

Причините са облекчения в две области - действителен стаж и инвалидни пенсии

Едната вратичка, която позволява на повече хора да се пенсионират, е подаръкът, който ДПС си направи за рождения ден на движението – да осигури пенсии за репресираните през Възродителния процес. Това стана по възможно най-порочен начин – променена бе дефиницията за действителен стаж, за да се включат периодите на репресии по закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица, а заедно с това и казармата. И двата вида периоди не представляват действителен стаж и промяната бе критикувана единодушно от експертите. Действителният стаж е от значение само за отпускането на пенсии при непълен стаж (тогава се чака до 67-годишна възраст и се изисква минимум 15 г. действителен стаж).

Другата промяна, която влияе на броя на пенсионерите, е в медицинската експертиза. В началото на годината правителството промени методиката за определяне на трайно намалена работоспособност, затегната по доста проблемен начин от ГЕРБ. При ГЕРБ общата оценка зависеше само от най-тежкото увреждане, а съпътстващите увреждания не участваха в нея, което ощети хиляди пациенти. През януари бе възстановен донякъде старият модел, като към най-високия процент за най-тежкото увреждане се дават 20% от сбора на процентите на всички съпътстващи увреждания. „Това обстоятелство допринася за увеличаването на броя на новоотпуснатите пенсии за инвалидност, както и на разходите на държавното обществено осигуряване“, пише в мотивите. Увеличението се забеляза още в началото на годината, когато бе регистриран бум на инвалидните пенсии. Затова е възможно още тази година да се стигне до увеличение на пенсионерите в окончателните данни.

За сравнение, през 2022 г. имаше бум на новите пенсионери – броят им достигна 5-годишен връх. Въпреки това обаче, общият брой на пенсионерите намаля в сравнение с 2021 г. Това е тенденция през последните 10 години – изключение е само 2016 г., първата година от реформата на Ивайло Калфин, с която започна плавно увеличение на възрастта и стажа за пенсия. Стъпките за затягане на условията за пенсиониране са разчетени в дългосрочен план – до 2037 г. Догодина ще има поредно увеличение – за жените с по 2 месеца на възрастта и на стажа, а за мъжете – с един месец възрастта и с два месеца стажа. Така необходимите условия за пенсиониране за работещите при условията на трета категория труд са 62 години и 2 месеца навършена възраст и 36 години и 6 месеца осигурителен стаж за жените и 64 години и 7 месеца навършена възраст и 39 години и 6 месеца осигурителен стаж за мъжете.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари